Dansk politik - stort og småt

Hvad sker der lige for verden?! Diskutér det her!
ajnaM
Indlæg: 10790
Tilmeldt: 23. feb 2016, 08:02
Kort karma: 1099
Likede indlæg: 29264

Re: Dansk politik - stort og småt

Indlægaf ajnaM » 28. nov 2024, 10:41

Lys skrev:
ajnaM skrev:
K.toldam skrev:
ajnaM skrev:
Stars skrev:
Artem skrev:Jeg har haft lavet flere produktionskøkkener, hvor det største var lavet til at kunne lave mad til omkring 200 personer om dagen, selv om de kun var det halve til hverdag.
Så det kræver virkelig et stort og effektivt produktionskøkken hvis man skal lave mad til en overbygningsskole med 600 elever. Hvor jeg ikke kan se hvordan man kan involvere elever i det.
Er noget andet på en lille skole med 60 elever. Hvor man godt ville kunne lave det i skolekøkkenet. Men det vil ikke leve op til reglerne for hygiejne i et produktionskøkken, som det skal når man laver mad til andre.


Men det behøver vel heller ikke være enten/eller?

Det skal jo også være realistisk.
Måske den ene skole (den med 600 elever) får al maden leveret, den lidt mindre naboskole får leveret 90% af maden og laver 10% selv, mens en tredje skole (fx. den med 60 elever og gode køkkenforhold) laver 75% af maden selv og får de 25% leveret.


De modeller, jeg har set, lægger netop op til en skelnen mellem anretter-, tilberednings- og produktionskøkken.

Man skal så vide, at der kommer private interesser ind her - der er nogle, der gerne vil bygge produktionskøkkener, og gerne vil bruge milliarder på det, og der er nogle, der gerne vil have ernæringsfaglige ansat i disse køkkener, og der er nogle, der gerne vil levere til disse køkkener, og som ser en god forretning i det.
Ser man ned over listen af lobbyorganisationer, der arbejder på det her, er det ret tydeligt, at der er stærke kræfter på spil. Ikke mindst Landbrug og Fødevarer.

Nå, men tilbage på skolerne. Selv hvis man får disse køkkener, eller ‘bare’ får leveret maden udefra - hvor skal børnene så spise? Og hente maden? Og rydde op efter den? De fleste skoler har +500 elever - hvem skal stå for logistikken her?

De færreste skoler har kantiner - eller steder, hvor man kan få leveret og ryddet op efter mad til +500 mennesker på samme tid. Det kunne man selvfølgelig også bygge - jeg er sikker på, der bliver lobbyet for det også for tiden - men igen synes jeg, folkeskolen kunne bruge pengene bedre på andre ting. Bøger, lærere, lejrskoler, teater, materialer til håndværk og design, musikinstrumenter, bedre støtte til børn med særlige behov - mere tid og overskud. Skolemad kommer laaaangt nede på min liste.


Da jeg gik i folkeskole fik alle elever skolemælk, det vil sige en 1/4 l karton skulle sorteres, hentes og udleveres og derefter bortskaffes, så meg tror ikke problemer er så stort som du gør det til


Skolen ser ikke ud, som den gjorde, da du gik i skole.

Skolerne er blevet sammenlagt og den enkelte skole er blevet større. Der er typisk tale om skoler med tre spor eller mere og over 500 børn.

Mælk er noget markant andet end varm mad. Men dengang blev mælken typisk udleveret hos pedellen. I dag er pedellen ikke længere på skolen, men udkørende fra kommunen på tværs af skoler. Pedellens værksted vil typisk være nedlagt og ombygget, i takt med at skolerne har fået brug for mere plads.

Og så er skolerne blevet presset på tid. Spisepausen er et af de steder, man mærker det - ungerne har typisk meget kort tid til at spise, før de skal ud, for lærerne skal bruge tiden på andre ting.

Det er bare et par eksempler på, hvorfor det er svært. Hvor skal maden hentes? Hvor skal den spises? Hvem skal være sammen med børnene, mens alt det her sker? I forvejen er skolerne underskudsramt og har ikke tid til kerneopgaven.


Det er klart at man er nødt til at lave noget om, hvis det skal fungere. Jeg tror bare, at skolemad er en forudsætning for nogle børn i forhold til at skolen kan lykkes med kerneopgaven. Og nu kan man lave nogle forsøg og se hvad der skal til for at det kan lykkes. Og så må man jo se på, om det er muligt at etablere for alle.


Selvfølgelig er det muligt! Spørgsmålet er, hvad det kommer til at koste. Og hvor pengene går fra.

Hvis pengene bliver taget fra sundhedsbudgetterne - fint med mig. Bliver pengene taget fra skolernes i forvejen udsultede budgetter - ikke fint.

... og hvis jeg kender Christiansborg ret, bliver problemet, at man er villig til at lave nogle forsøgsordninger og sende lidt penge ud i en pulje, og så lægger man ellers resten af ansvaret ud til kommunerne. Kommunerne har ikke pengene, og de bliver så tvunget til at lave nogle aldeles åndssvage prioriteringer. Det kommer til at gå ud over ældrepleje, folkeskoler, børnehaver... og igen: Er skolemad vigtigt nok til det? Mit bud er, at det er det ikke.
3
Brugeravatar
EmoJanice
Indlæg: 1728
Tilmeldt: 4. dec 2017, 15:17
Kort karma: 15
Geografisk sted: Rødovre
Likede indlæg: 439
Kontakt:

Re: Dansk politik - stort og småt

Indlægaf EmoJanice » 28. nov 2024, 11:18

Øv. Så har vi købt våben som kan være virkningsløse.

Og det har kostet os en helligdag indtil videre. Hvor meget skal vi udpines som befolkning før de køber noget som virker?

Danmarks nye israelske våben kan lammes af russerne (TV2)
0
Brugeravatar
PAX II
Indlæg: 1122
Tilmeldt: 2. mar 2022, 11:34
Kort karma: 90
Likede indlæg: 3040

Re: Dansk politik - stort og småt

Indlægaf PAX II » 28. nov 2024, 12:03

Der er ikke noget som hedder civil GPS. Global Positioning System (GPS) er satellitbaseret radionavigationssystem ejet af den amerikanske stat og drevet af United States Space Force. Helt specifikt af Mission Delta 31.

Ingen GPS-systemer er immune over for cyberangreb, især spoofing. Spoofing involverer at sende falske GPS-signaler, der vildleder en modtager til at beregne forkerte placeringer.

At de så er leveret uden anti-spoofing-teknologier, er nok mere vores egen fejl end det er Israels. Naturligvis kunne de levere den teknologi.

Ked af at sige det, men der sidder lidt for mange inkompetente personer i Forsvarsministeriets departement og i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.
2
Brugeravatar
Grumpy
Indlæg: 73
Tilmeldt: 22. nov 2024, 11:35
Kort karma: 4
Likede indlæg: 100

Re: Dansk politik - stort og småt

Indlægaf Grumpy » 28. nov 2024, 12:37

PAX II skrev:Ked af at sige det, men der sidder lidt for mange inkompetente personer i Forsvarsministeriets departement og i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.
Skal vi sige, i statsadministrationen generelt.
0
Brugeravatar
paint
Indlæg: 22223
Tilmeldt: 16. apr 2016, 17:38
Kort karma: 804
Likede indlæg: 46583

Re: Dansk politik - stort og småt

Indlægaf paint » 28. nov 2024, 14:02

Våbensystemerne fra Elbit.

IC4 - togene.

Statslige computersystemer (bl.a. SKAT)

Et brugt militært transportfly, der viste sig ikke at måtte flyve i Europæisk luftrum. Pris 700 mio.

etc. etc.

Kun en tåbe frygter ikke de statslige danske indkøbsstyrelser.
1
Følg dem der søger sandheden, men vogt dig for dem der siger at de har fundet den

Det sted du søger, er det sted du søger fra
Brugeravatar
Tux
Indlæg: 3171
Tilmeldt: 12. aug 2015, 18:36
Kort karma: 184
Likede indlæg: 6053

Re: Dansk politik - stort og småt

Indlægaf Tux » 28. nov 2024, 16:10

ajnaM skrev:
Lys skrev:
ajnaM skrev:
K.toldam skrev:
ajnaM skrev:
Stars skrev:
Artem skrev:Jeg har haft lavet flere produktionskøkkener, hvor det største var lavet til at kunne lave mad til omkring 200 personer om dagen, selv om de kun var det halve til hverdag.
Så det kræver virkelig et stort og effektivt produktionskøkken hvis man skal lave mad til en overbygningsskole med 600 elever. Hvor jeg ikke kan se hvordan man kan involvere elever i det.
Er noget andet på en lille skole med 60 elever. Hvor man godt ville kunne lave det i skolekøkkenet. Men det vil ikke leve op til reglerne for hygiejne i et produktionskøkken, som det skal når man laver mad til andre.


Men det behøver vel heller ikke være enten/eller?

Det skal jo også være realistisk.
Måske den ene skole (den med 600 elever) får al maden leveret, den lidt mindre naboskole får leveret 90% af maden og laver 10% selv, mens en tredje skole (fx. den med 60 elever og gode køkkenforhold) laver 75% af maden selv og får de 25% leveret.


De modeller, jeg har set, lægger netop op til en skelnen mellem anretter-, tilberednings- og produktionskøkken.

Man skal så vide, at der kommer private interesser ind her - der er nogle, der gerne vil bygge produktionskøkkener, og gerne vil bruge milliarder på det, og der er nogle, der gerne vil have ernæringsfaglige ansat i disse køkkener, og der er nogle, der gerne vil levere til disse køkkener, og som ser en god forretning i det.
Ser man ned over listen af lobbyorganisationer, der arbejder på det her, er det ret tydeligt, at der er stærke kræfter på spil. Ikke mindst Landbrug og Fødevarer.

Nå, men tilbage på skolerne. Selv hvis man får disse køkkener, eller ‘bare’ får leveret maden udefra - hvor skal børnene så spise? Og hente maden? Og rydde op efter den? De fleste skoler har +500 elever - hvem skal stå for logistikken her?

De færreste skoler har kantiner - eller steder, hvor man kan få leveret og ryddet op efter mad til +500 mennesker på samme tid. Det kunne man selvfølgelig også bygge - jeg er sikker på, der bliver lobbyet for det også for tiden - men igen synes jeg, folkeskolen kunne bruge pengene bedre på andre ting. Bøger, lærere, lejrskoler, teater, materialer til håndværk og design, musikinstrumenter, bedre støtte til børn med særlige behov - mere tid og overskud. Skolemad kommer laaaangt nede på min liste.


Da jeg gik i folkeskole fik alle elever skolemælk, det vil sige en 1/4 l karton skulle sorteres, hentes og udleveres og derefter bortskaffes, så meg tror ikke problemer er så stort som du gør det til


Skolen ser ikke ud, som den gjorde, da du gik i skole.

Skolerne er blevet sammenlagt og den enkelte skole er blevet større. Der er typisk tale om skoler med tre spor eller mere og over 500 børn.

Mælk er noget markant andet end varm mad. Men dengang blev mælken typisk udleveret hos pedellen. I dag er pedellen ikke længere på skolen, men udkørende fra kommunen på tværs af skoler. Pedellens værksted vil typisk være nedlagt og ombygget, i takt med at skolerne har fået brug for mere plads.

Og så er skolerne blevet presset på tid. Spisepausen er et af de steder, man mærker det - ungerne har typisk meget kort tid til at spise, før de skal ud, for lærerne skal bruge tiden på andre ting.

Det er bare et par eksempler på, hvorfor det er svært. Hvor skal maden hentes? Hvor skal den spises? Hvem skal være sammen med børnene, mens alt det her sker? I forvejen er skolerne underskudsramt og har ikke tid til kerneopgaven.


Det er klart at man er nødt til at lave noget om, hvis det skal fungere. Jeg tror bare, at skolemad er en forudsætning for nogle børn i forhold til at skolen kan lykkes med kerneopgaven. Og nu kan man lave nogle forsøg og se hvad der skal til for at det kan lykkes. Og så må man jo se på, om det er muligt at etablere for alle.


Selvfølgelig er det muligt! Spørgsmålet er, hvad det kommer til at koste. Og hvor pengene går fra.

Hvis pengene bliver taget fra sundhedsbudgetterne - fint med mig. Bliver pengene taget fra skolernes i forvejen udsultede budgetter - ikke fint.

... og hvis jeg kender Christiansborg ret, bliver problemet, at man er villig til at lave nogle forsøgsordninger og sende lidt penge ud i en pulje, og så lægger man ellers resten af ansvaret ud til kommunerne. Kommunerne har ikke pengene, og de bliver så tvunget til at lave nogle aldeles åndssvage prioriteringer. Det kommer til at gå ud over ældrepleje, folkeskoler, børnehaver... og igen: Er skolemad vigtigt nok til det? Mit bud er, at det er det ikke.

Forudsætningen må jo være at der følger penge med, ellers giver det jo ikke mening at diskutere noget som helst.

“Skal vi have bedre normering i børnehaverne?” - “IKKE HVIS PENGENE FINDES VED AT SKÆRE I FOLKEPENSIONEN!!!!”
0
K.toldam
Indlæg: 5016
Tilmeldt: 15. dec 2021, 16:53
Kort karma: 21
Likede indlæg: 2056

Re: Dansk politik - stort og småt

Indlægaf K.toldam » 29. nov 2024, 20:56

ajnaM skrev:
K.toldam skrev:
ajnaM skrev:
Stars skrev:
Artem skrev:Jeg har haft lavet flere produktionskøkkener, hvor det største var lavet til at kunne lave mad til omkring 200 personer om dagen, selv om de kun var det halve til hverdag.
Så det kræver virkelig et stort og effektivt produktionskøkken hvis man skal lave mad til en overbygningsskole med 600 elever. Hvor jeg ikke kan se hvordan man kan involvere elever i det.
Er noget andet på en lille skole med 60 elever. Hvor man godt ville kunne lave det i skolekøkkenet. Men det vil ikke leve op til reglerne for hygiejne i et produktionskøkken, som det skal når man laver mad til andre.


Men det behøver vel heller ikke være enten/eller?

Det skal jo også være realistisk.
Måske den ene skole (den med 600 elever) får al maden leveret, den lidt mindre naboskole får leveret 90% af maden og laver 10% selv, mens en tredje skole (fx. den med 60 elever og gode køkkenforhold) laver 75% af maden selv og får de 25% leveret.


De modeller, jeg har set, lægger netop op til en skelnen mellem anretter-, tilberednings- og produktionskøkken.

Man skal så vide, at der kommer private interesser ind her - der er nogle, der gerne vil bygge produktionskøkkener, og gerne vil bruge milliarder på det, og der er nogle, der gerne vil have ernæringsfaglige ansat i disse køkkener, og der er nogle, der gerne vil levere til disse køkkener, og som ser en god forretning i det.
Ser man ned over listen af lobbyorganisationer, der arbejder på det her, er det ret tydeligt, at der er stærke kræfter på spil. Ikke mindst Landbrug og Fødevarer.

Nå, men tilbage på skolerne. Selv hvis man får disse køkkener, eller ‘bare’ får leveret maden udefra - hvor skal børnene så spise? Og hente maden? Og rydde op efter den? De fleste skoler har +500 elever - hvem skal stå for logistikken her?

De færreste skoler har kantiner - eller steder, hvor man kan få leveret og ryddet op efter mad til +500 mennesker på samme tid. Det kunne man selvfølgelig også bygge - jeg er sikker på, der bliver lobbyet for det også for tiden - men igen synes jeg, folkeskolen kunne bruge pengene bedre på andre ting. Bøger, lærere, lejrskoler, teater, materialer til håndværk og design, musikinstrumenter, bedre støtte til børn med særlige behov - mere tid og overskud. Skolemad kommer laaaangt nede på min liste.


Da jeg gik i folkeskole fik alle elever skolemælk, det vil sige en 1/4 l karton skulle sorteres, hentes og udleveres og derefter bortskaffes, så meg tror ikke problemer er så stort som du gør det til


Skolen ser ikke ud, som den gjorde, da du gik i skole.

Skolerne er blevet sammenlagt og den enkelte skole er blevet større. Der er typisk tale om skoler med tre spor eller mere og over 500 børn.

Mælk er noget markant andet end varm mad. Men dengang blev mælken typisk udleveret hos pedellen. I dag er pedellen ikke længere på skolen, men udkørende fra kommunen på tværs af skoler. Pedellens værksted vil typisk være nedlagt og ombygget, i takt med at skolerne har fået brug for mere plads.

Og så er skolerne blevet presset på tid. Spisepausen er et af de steder, man mærker det - ungerne har typisk meget kort tid til at spise, før de skal ud, for lærerne skal bruge tiden på andre ting.

Det er bare et par eksempler på, hvorfor det er svært. Hvor skal maden hentes? Hvor skal den spises? Hvem skal være sammen med børnene, mens alt det her sker? I forvejen er skolerne underskudsramt og har ikke tid til kerneopgaven.


Den skole jeg gik på har et festlokale, så har man kantinen, garderoben kunne være udleveringsted.

husk på det er et midlertidigt forsøg, så der kommer ikke til at være på alle skoler i landet, så man kunne jo lave forsøget på de skole der her muligheden.
0
Der burde laves en lov i imod PaP SugerøR
K.toldam
Indlæg: 5016
Tilmeldt: 15. dec 2021, 16:53
Kort karma: 21
Likede indlæg: 2056

Re: Dansk politik - stort og småt

Indlægaf K.toldam » 29. nov 2024, 21:19

EmoJanice skrev:Øv. Så har vi købt våben som kan være virkningsløse.

Og det har kostet os en helligdag indtil videre. Hvor meget skal vi udpines som befolkning før de køber noget som virker?

Danmarks nye israelske våben kan lammes af russerne (TV2)


man købte dem for indgå en retsag, ikke fordi de var egnet
0
Der burde laves en lov i imod PaP SugerøR
Brugeravatar
Artem
Indlæg: 9763
Tilmeldt: 5. jul 2017, 22:27
Kort karma: 565
Likede indlæg: 8346

Re: Dansk politik - stort og småt

Indlægaf Artem » 29. nov 2024, 23:09

K.toldam skrev:
ajnaM skrev:
K.toldam skrev:
ajnaM skrev:
Stars skrev:
Artem skrev:Jeg har haft lavet flere produktionskøkkener, hvor det største var lavet til at kunne lave mad til omkring 200 personer om dagen, selv om de kun var det halve til hverdag.
Så det kræver virkelig et stort og effektivt produktionskøkken hvis man skal lave mad til en overbygningsskole med 600 elever. Hvor jeg ikke kan se hvordan man kan involvere elever i det.
Er noget andet på en lille skole med 60 elever. Hvor man godt ville kunne lave det i skolekøkkenet. Men det vil ikke leve op til reglerne for hygiejne i et produktionskøkken, som det skal når man laver mad til andre.


Men det behøver vel heller ikke være enten/eller?

Det skal jo også være realistisk.
Måske den ene skole (den med 600 elever) får al maden leveret, den lidt mindre naboskole får leveret 90% af maden og laver 10% selv, mens en tredje skole (fx. den med 60 elever og gode køkkenforhold) laver 75% af maden selv og får de 25% leveret.


De modeller, jeg har set, lægger netop op til en skelnen mellem anretter-, tilberednings- og produktionskøkken.

Man skal så vide, at der kommer private interesser ind her - der er nogle, der gerne vil bygge produktionskøkkener, og gerne vil bruge milliarder på det, og der er nogle, der gerne vil have ernæringsfaglige ansat i disse køkkener, og der er nogle, der gerne vil levere til disse køkkener, og som ser en god forretning i det.
Ser man ned over listen af lobbyorganisationer, der arbejder på det her, er det ret tydeligt, at der er stærke kræfter på spil. Ikke mindst Landbrug og Fødevarer.

Nå, men tilbage på skolerne. Selv hvis man får disse køkkener, eller ‘bare’ får leveret maden udefra - hvor skal børnene så spise? Og hente maden? Og rydde op efter den? De fleste skoler har +500 elever - hvem skal stå for logistikken her?

De færreste skoler har kantiner - eller steder, hvor man kan få leveret og ryddet op efter mad til +500 mennesker på samme tid. Det kunne man selvfølgelig også bygge - jeg er sikker på, der bliver lobbyet for det også for tiden - men igen synes jeg, folkeskolen kunne bruge pengene bedre på andre ting. Bøger, lærere, lejrskoler, teater, materialer til håndværk og design, musikinstrumenter, bedre støtte til børn med særlige behov - mere tid og overskud. Skolemad kommer laaaangt nede på min liste.


Da jeg gik i folkeskole fik alle elever skolemælk, det vil sige en 1/4 l karton skulle sorteres, hentes og udleveres og derefter bortskaffes, så meg tror ikke problemer er så stort som du gør det til


Skolen ser ikke ud, som den gjorde, da du gik i skole.

Skolerne er blevet sammenlagt og den enkelte skole er blevet større. Der er typisk tale om skoler med tre spor eller mere og over 500 børn.

Mælk er noget markant andet end varm mad. Men dengang blev mælken typisk udleveret hos pedellen. I dag er pedellen ikke længere på skolen, men udkørende fra kommunen på tværs af skoler. Pedellens værksted vil typisk være nedlagt og ombygget, i takt med at skolerne har fået brug for mere plads.

Og så er skolerne blevet presset på tid. Spisepausen er et af de steder, man mærker det - ungerne har typisk meget kort tid til at spise, før de skal ud, for lærerne skal bruge tiden på andre ting.

Det er bare et par eksempler på, hvorfor det er svært. Hvor skal maden hentes? Hvor skal den spises? Hvem skal være sammen med børnene, mens alt det her sker? I forvejen er skolerne underskudsramt og har ikke tid til kerneopgaven.


Den skole jeg gik på har et festlokale, så har man kantinen, garderoben kunne være udleveringsted.

husk på det er et midlertidigt forsøg, så der kommer ikke til at være på alle skoler i landet, så man kunne jo lave forsøget på de skole der her muligheden.

Er simpelt nok at udlevere en sandwich, som man kan spise hvor som helst og smide papiret i skraldespanden.

Men det er jo ikke den type skolemad vi taler om, men en form for sund buffet, med varme retter osv.
Selv hvis maden kommer ude fra, skal skolen stadig have et anretterkøkken, hvor man kan varme og klargøre maden til servering. Man skal have en stor kantine med buffet bord med varme og kolde zoner. Der skal være opvaskerrum, med mindre man vil bruge engangsembalage til det hele, som er modsat af alle bæredygtige tanken.

Så nej det er ikke så simpelt, og er meget få skoler som har en stor nok kantine. Der er måske plads til 200 mens der går 600 på skolen. Så med mindre den bliver udvidet skal de spise forskudt i 3 hold.
Senest rettet af Artem 5. dec 2024, 06:24, rettet i alt 1 gang.
1
Hundehoveder og hængerøve, lusede amatører, elendige klamphuggere, latterlige skidesprællere. Talentløse skiderikker, impotente grødbønder, og Socialdemokrater!
K.toldam
Indlæg: 5016
Tilmeldt: 15. dec 2021, 16:53
Kort karma: 21
Likede indlæg: 2056

Re: Dansk politik - stort og småt

Indlægaf K.toldam » 30. nov 2024, 08:12

Artem skrev:
K.toldam skrev:
ajnaM skrev:
K.toldam skrev:
ajnaM skrev:
Stars skrev:
Artem skrev:Jeg har haft lavet flere produktionskøkkener, hvor det største var lavet til at kunne lave mad til omkring 200 personer om dagen, selv om de kun var det halve til hverdag.
Så det kræver virkelig et stort og effektivt produktionskøkken hvis man skal lave mad til en overbygningsskole med 600 elever. Hvor jeg ikke kan se hvordan man kan involvere elever i det.
Er noget andet på en lille skole med 60 elever. Hvor man godt ville kunne lave det i skolekøkkenet. Men det vil ikke leve op til reglerne for hygiejne i et produktionskøkken, som det skal når man laver mad til andre.


Men det behøver vel heller ikke være enten/eller?

Det skal jo også være realistisk.
Måske den ene skole (den med 600 elever) får al maden leveret, den lidt mindre naboskole får leveret 90% af maden og laver 10% selv, mens en tredje skole (fx. den med 60 elever og gode køkkenforhold) laver 75% af maden selv og får de 25% leveret.


De modeller, jeg har set, lægger netop op til en skelnen mellem anretter-, tilberednings- og produktionskøkken.

Man skal så vide, at der kommer private interesser ind her - der er nogle, der gerne vil bygge produktionskøkkener, og gerne vil bruge milliarder på det, og der er nogle, der gerne vil have ernæringsfaglige ansat i disse køkkener, og der er nogle, der gerne vil levere til disse køkkener, og som ser en god forretning i det.
Ser man ned over listen af lobbyorganisationer, der arbejder på det her, er det ret tydeligt, at der er stærke kræfter på spil. Ikke mindst Landbrug og Fødevarer.

Nå, men tilbage på skolerne. Selv hvis man får disse køkkener, eller ‘bare’ får leveret maden udefra - hvor skal børnene så spise? Og hente maden? Og rydde op efter den? De fleste skoler har +500 elever - hvem skal stå for logistikken her?

De færreste skoler har kantiner - eller steder, hvor man kan få leveret og ryddet op efter mad til +500 mennesker på samme tid. Det kunne man selvfølgelig også bygge - jeg er sikker på, der bliver lobbyet for det også for tiden - men igen synes jeg, folkeskolen kunne bruge pengene bedre på andre ting. Bøger, lærere, lejrskoler, teater, materialer til håndværk og design, musikinstrumenter, bedre støtte til børn med særlige behov - mere tid og overskud. Skolemad kommer laaaangt nede på min liste.


Da jeg gik i folkeskole fik alle elever skolemælk, det vil sige en 1/4 l karton skulle sorteres, hentes og udleveres og derefter bortskaffes, så meg tror ikke problemer er så stort som du gør det til


Skolen ser ikke ud, som den gjorde, da du gik i skole.

Skolerne er blevet sammenlagt og den enkelte skole er blevet større. Der er typisk tale om skoler med tre spor eller mere og over 500 børn.

Mælk er noget markant andet end varm mad. Men dengang blev mælken typisk udleveret hos pedellen. I dag er pedellen ikke længere på skolen, men udkørende fra kommunen på tværs af skoler. Pedellens værksted vil typisk være nedlagt og ombygget, i takt med at skolerne har fået brug for mere plads.

Og så er skolerne blevet presset på tid. Spisepausen er et af de steder, man mærker det - ungerne har typisk meget kort tid til at spise, før de skal ud, for lærerne skal bruge tiden på andre ting.

Det er bare et par eksempler på, hvorfor det er svært. Hvor skal maden hentes? Hvor skal den spises? Hvem skal være sammen med børnene, mens alt det her sker? I forvejen er skolerne underskudsramt og har ikke tid til kerneopgaven.


Den skole jeg gik på har et festlokale, så har man kantinen, garderoben kunne være udleveringsted.

husk på det er et midlertidigt forsøg, så der kommer ikke til at være på alle skoler i landet, så man kunne jo lave forsøget på de skole der her muligheden.

Er simpelt nok at udlevere en sandwich, som man kan spise hvor som helst og smide papiret i skraldespanden.

Men det er jo ikke den type skolemad vi taler om, men en form for sund buffet, med varme retter osv.
Selv hvis maden kommer ude fra, skal skolen stadig have et anretterkøkken, hvor man kan varme og klargøre maden til servering. Man skal en stor kantine med buffet bord med varme og kolde zoner. Der skal være opvaskerrum, med mindre man vil bruge engangsembalage til det hele, som er modsat af alle bæredygtige tanken.

Så nej det er ikke så simpelt, og er meget få skoler som har en stor nok kantine. Der er måske plads til 200 mens der går 600 på skolen. Så med mindre den bliver udvidet skal de spise forskudt i 3 hold.


Buffet til børnene en dårlig idé.
Husk det er et midlertig forsøg
0
Der burde laves en lov i imod PaP SugerøR
klaus
Indlæg: 480
Tilmeldt: 2. jan 2016, 17:49
Kort karma: 18
Likede indlæg: 403

Re: Dansk politik - stort og småt

Indlægaf klaus » 30. nov 2024, 13:26

Artem skrev:
K.toldam skrev:
ajnaM skrev:
K.toldam skrev:
ajnaM skrev:
Stars skrev:
Artem skrev:Jeg har haft lavet flere produktionskøkkener, hvor det største var lavet til at kunne lave mad til omkring 200 personer om dagen, selv om de kun var det halve til hverdag.
Så det kræver virkelig et stort og effektivt produktionskøkken hvis man skal lave mad til en overbygningsskole med 600 elever. Hvor jeg ikke kan se hvordan man kan involvere elever i det.
Er noget andet på en lille skole med 60 elever. Hvor man godt ville kunne lave det i skolekøkkenet. Men det vil ikke leve op til reglerne for hygiejne i et produktionskøkken, som det skal når man laver mad til andre.


Men det behøver vel heller ikke være enten/eller?

Det skal jo også være realistisk.
Måske den ene skole (den med 600 elever) får al maden leveret, den lidt mindre naboskole får leveret 90% af maden og laver 10% selv, mens en tredje skole (fx. den med 60 elever og gode køkkenforhold) laver 75% af maden selv og får de 25% leveret.


De modeller, jeg har set, lægger netop op til en skelnen mellem anretter-, tilberednings- og produktionskøkken.

Man skal så vide, at der kommer private interesser ind her - der er nogle, der gerne vil bygge produktionskøkkener, og gerne vil bruge milliarder på det, og der er nogle, der gerne vil have ernæringsfaglige ansat i disse køkkener, og der er nogle, der gerne vil levere til disse køkkener, og som ser en god forretning i det.
Ser man ned over listen af lobbyorganisationer, der arbejder på det her, er det ret tydeligt, at der er stærke kræfter på spil. Ikke mindst Landbrug og Fødevarer.

Nå, men tilbage på skolerne. Selv hvis man får disse køkkener, eller ‘bare’ får leveret maden udefra - hvor skal børnene så spise? Og hente maden? Og rydde op efter den? De fleste skoler har +500 elever - hvem skal stå for logistikken her?

De færreste skoler har kantiner - eller steder, hvor man kan få leveret og ryddet op efter mad til +500 mennesker på samme tid. Det kunne man selvfølgelig også bygge - jeg er sikker på, der bliver lobbyet for det også for tiden - men igen synes jeg, folkeskolen kunne bruge pengene bedre på andre ting. Bøger, lærere, lejrskoler, teater, materialer til håndværk og design, musikinstrumenter, bedre støtte til børn med særlige behov - mere tid og overskud. Skolemad kommer laaaangt nede på min liste.


Da jeg gik i folkeskole fik alle elever skolemælk, det vil sige en 1/4 l karton skulle sorteres, hentes og udleveres og derefter bortskaffes, så meg tror ikke problemer er så stort som du gør det til


Skolen ser ikke ud, som den gjorde, da du gik i skole.

Skolerne er blevet sammenlagt og den enkelte skole er blevet større. Der er typisk tale om skoler med tre spor eller mere og over 500 børn.

Mælk er noget markant andet end varm mad. Men dengang blev mælken typisk udleveret hos pedellen. I dag er pedellen ikke længere på skolen, men udkørende fra kommunen på tværs af skoler. Pedellens værksted vil typisk være nedlagt og ombygget, i takt med at skolerne har fået brug for mere plads.

Og så er skolerne blevet presset på tid. Spisepausen er et af de steder, man mærker det - ungerne har typisk meget kort tid til at spise, før de skal ud, for lærerne skal bruge tiden på andre ting.

Det er bare et par eksempler på, hvorfor det er svært. Hvor skal maden hentes? Hvor skal den spises? Hvem skal være sammen med børnene, mens alt det her sker? I forvejen er skolerne underskudsramt og har ikke tid til kerneopgaven.


Den skole jeg gik på har et festlokale, så har man kantinen, garderoben kunne være udleveringsted.

husk på det er et midlertidigt forsøg, så der kommer ikke til at være på alle skoler i landet, så man kunne jo lave forsøget på de skole der her muligheden.

Er simpelt nok at udlevere en sandwich, som man kan spise hvor som helst og smide papiret i skraldespanden.

Men det er jo ikke den type skolemad vi taler om, men en form for sund buffet, med varme retter osv.
Selv hvis maden kommer ude fra, skal skolen stadig have et anretterkøkken, hvor man kan varme og klargøre maden til servering. Man skal en stor kantine med buffet bord med varme og kolde zoner. Der skal være opvaskerrum, med mindre man vil bruge engangsembalage til det hele, som er modsat af alle bæredygtige tanken.

Så nej det er ikke så simpelt, og er meget få skoler som har en stor nok kantine. Der er måske plads til 200 mens der går 600 på skolen. Så med mindre den bliver udvidet skal de spise forskudt i 3 hold.


Jeg tror simpelthen ikke på at politikerne har tænkt på at de fleste skoler skal ha opgraderet køkken/kantine etc.
De lever i en bobbel og skal der tænkes, så opretter de en kommission
0
K.toldam
Indlæg: 5016
Tilmeldt: 15. dec 2021, 16:53
Kort karma: 21
Likede indlæg: 2056

Re: Dansk politik - stort og småt

Indlægaf K.toldam » 30. nov 2024, 13:29

klaus skrev:
Artem skrev:
K.toldam skrev:
ajnaM skrev:
K.toldam skrev:
ajnaM skrev:
Stars skrev:
Artem skrev:Jeg har haft lavet flere produktionskøkkener, hvor det største var lavet til at kunne lave mad til omkring 200 personer om dagen, selv om de kun var det halve til hverdag.
Så det kræver virkelig et stort og effektivt produktionskøkken hvis man skal lave mad til en overbygningsskole med 600 elever. Hvor jeg ikke kan se hvordan man kan involvere elever i det.
Er noget andet på en lille skole med 60 elever. Hvor man godt ville kunne lave det i skolekøkkenet. Men det vil ikke leve op til reglerne for hygiejne i et produktionskøkken, som det skal når man laver mad til andre.


Men det behøver vel heller ikke være enten/eller?

Det skal jo også være realistisk.
Måske den ene skole (den med 600 elever) får al maden leveret, den lidt mindre naboskole får leveret 90% af maden og laver 10% selv, mens en tredje skole (fx. den med 60 elever og gode køkkenforhold) laver 75% af maden selv og får de 25% leveret.


De modeller, jeg har set, lægger netop op til en skelnen mellem anretter-, tilberednings- og produktionskøkken.

Man skal så vide, at der kommer private interesser ind her - der er nogle, der gerne vil bygge produktionskøkkener, og gerne vil bruge milliarder på det, og der er nogle, der gerne vil have ernæringsfaglige ansat i disse køkkener, og der er nogle, der gerne vil levere til disse køkkener, og som ser en god forretning i det.
Ser man ned over listen af lobbyorganisationer, der arbejder på det her, er det ret tydeligt, at der er stærke kræfter på spil. Ikke mindst Landbrug og Fødevarer.

Nå, men tilbage på skolerne. Selv hvis man får disse køkkener, eller ‘bare’ får leveret maden udefra - hvor skal børnene så spise? Og hente maden? Og rydde op efter den? De fleste skoler har +500 elever - hvem skal stå for logistikken her?

De færreste skoler har kantiner - eller steder, hvor man kan få leveret og ryddet op efter mad til +500 mennesker på samme tid. Det kunne man selvfølgelig også bygge - jeg er sikker på, der bliver lobbyet for det også for tiden - men igen synes jeg, folkeskolen kunne bruge pengene bedre på andre ting. Bøger, lærere, lejrskoler, teater, materialer til håndværk og design, musikinstrumenter, bedre støtte til børn med særlige behov - mere tid og overskud. Skolemad kommer laaaangt nede på min liste.


Da jeg gik i folkeskole fik alle elever skolemælk, det vil sige en 1/4 l karton skulle sorteres, hentes og udleveres og derefter bortskaffes, så meg tror ikke problemer er så stort som du gør det til


Skolen ser ikke ud, som den gjorde, da du gik i skole.

Skolerne er blevet sammenlagt og den enkelte skole er blevet større. Der er typisk tale om skoler med tre spor eller mere og over 500 børn.

Mælk er noget markant andet end varm mad. Men dengang blev mælken typisk udleveret hos pedellen. I dag er pedellen ikke længere på skolen, men udkørende fra kommunen på tværs af skoler. Pedellens værksted vil typisk være nedlagt og ombygget, i takt med at skolerne har fået brug for mere plads.

Og så er skolerne blevet presset på tid. Spisepausen er et af de steder, man mærker det - ungerne har typisk meget kort tid til at spise, før de skal ud, for lærerne skal bruge tiden på andre ting.

Det er bare et par eksempler på, hvorfor det er svært. Hvor skal maden hentes? Hvor skal den spises? Hvem skal være sammen med børnene, mens alt det her sker? I forvejen er skolerne underskudsramt og har ikke tid til kerneopgaven.


Den skole jeg gik på har et festlokale, så har man kantinen, garderoben kunne være udleveringsted.

husk på det er et midlertidigt forsøg, så der kommer ikke til at være på alle skoler i landet, så man kunne jo lave forsøget på de skole der her muligheden.

Er simpelt nok at udlevere en sandwich, som man kan spise hvor som helst og smide papiret i skraldespanden.

Men det er jo ikke den type skolemad vi taler om, men en form for sund buffet, med varme retter osv.
Selv hvis maden kommer ude fra, skal skolen stadig have et anretterkøkken, hvor man kan varme og klargøre maden til servering. Man skal en stor kantine med buffet bord med varme og kolde zoner. Der skal være opvaskerrum, med mindre man vil bruge engangsembalage til det hele, som er modsat af alle bæredygtige tanken.

Så nej det er ikke så simpelt, og er meget få skoler som har en stor nok kantine. Der er måske plads til 200 mens der går 600 på skolen. Så med mindre den bliver udvidet skal de spise forskudt i 3 hold.


Jeg tror simpelthen ikke på at politikerne har tænkt på at de fleste skoler skal ha opgraderet køkken/kantine etc.
De lever i en bobbel og skal der tænkes, så opretter de en kommission


Det var det samme med skole reformen, hvor de lærer der plejede at sidde hjemme og rette opgaver pludselig skulle sidde på en skole.
0
Der burde laves en lov i imod PaP SugerøR
Brugeravatar
Artem
Indlæg: 9763
Tilmeldt: 5. jul 2017, 22:27
Kort karma: 565
Likede indlæg: 8346

Re: Dansk politik - stort og småt

Indlægaf Artem » 2. dec 2024, 17:49

Forstår ikke hvorfor staten skal eje CPH lufthavn.
De taler om kritisk infrastruktur og at kapitalfonde evt kan købe den. Hvor jeg er lidt sådan og...?
0
Hundehoveder og hængerøve, lusede amatører, elendige klamphuggere, latterlige skidesprællere. Talentløse skiderikker, impotente grødbønder, og Socialdemokrater!
K.toldam
Indlæg: 5016
Tilmeldt: 15. dec 2021, 16:53
Kort karma: 21
Likede indlæg: 2056

Re: Dansk politik - stort og småt

Indlægaf K.toldam » 2. dec 2024, 20:04

Artem skrev:Forstår ikke hvorfor staten skal eje CPH lufthavn.
De taler om kritisk infrastruktur og at kapitalfonde evt kan købe den. Hvor jeg er lidt sådan og...?

At samme grund til at de skal eje SAS og DR, hvis noget skal gøres må man gøre det selv
0
Der burde laves en lov i imod PaP SugerøR
Brugeravatar
Artem
Indlæg: 9763
Tilmeldt: 5. jul 2017, 22:27
Kort karma: 565
Likede indlæg: 8346

Re: Dansk politik - stort og småt

Indlægaf Artem » 2. dec 2024, 20:45

K.toldam skrev:
Artem skrev:Forstår ikke hvorfor staten skal eje CPH lufthavn.
De taler om kritisk infrastruktur og at kapitalfonde evt kan købe den. Hvor jeg er lidt sådan og...?

At samme grund til at de skal eje SAS og DR, hvis noget skal gøres må man gøre det selv

Seriøst så er det kommuner som ejer nærmest alle de andre lufthavne.
Staten og kommunerne ejer på den måde generelt det meste af vores infrastruktur med veje, havne og lufthavne. Hvilket også virker meget fornuftigt, og mener på ingen måde at vi feks skal sælge vores motorveje til en amerikansk kapitalfond.

Men efter i mange år at have solgt ud af vores kritisk infrastruktur, med feks DONG og andre energiselskaber, vælger man nu købe tilbage med 30 mia kr.
Det er det jeg ikke lige helt forstå? og lige med en lufthavn. Troede vi skulle flyve mindre i fremtiden, og er nu ikke specielt bange for at nogle private købere vil skrue prisen så langt op at det ikke kan løbe rundt mere. For det er jo en dårlig forretning, og så længe der er et kundegrundlag vil lufthavnen bestå.

Staten må jo åbenbart sejle i penge i de her år, siden at man lige kan hive 30 mia op af baglommen for at købe en lufthavn. Som om det ikke er noget særligt.

Hvad mon det næste er som staten køber tilbage? :gruble:
0
Hundehoveder og hængerøve, lusede amatører, elendige klamphuggere, latterlige skidesprællere. Talentløse skiderikker, impotente grødbønder, og Socialdemokrater!

Tilbage til "Politik, kultur og samfund"