Undtagelsen skrev:Santa skrev:Fiskede lige min gamle tråd op igen, så jeg kan fortælle at jeg i dag - helt uplanlagt! - har lavet en kæmpe portion tomatsovs.
Havde fryseren fuld af tomater fra min mors drivhus, og de fyldte efterhånden for meget. Desuden lå der tre marvben, som egentlig var købt til hunden, men dem kan hun ikke længere tåle.
Så efter at have tjekket, om jeg havde alle de andre ingredienser, gik jeg i gang.
Og nu står der 3 liter på glas og køler af på altanen. Og vi er dejligt mætte.
Hjemmelavet tomatsovs er fantastisk.
Har du en opskrift du vil dele?
Hvad gør du for at få det til at holde sig frisk?
Hm, næ, jeg tager den på slump.
Men denne gang brugte jeg smør, svitsede fint hakket hvidløg og alm løg i, brunede tre marvben, og så røg alle poserne med tomater i - frosne.
Det lod jeg så stå og tø op på ret høj varme, tilsatte salt, sukker (for at balancere syren) citronsaft. Og så friske krydderurter, basilikum, timian og rosmarin.
Og så skal det bare koge ind, det kan tage 3-5 timer, alt efter den konsistens du går efter.
Tilsidst fisker jeg krydderbundterne og marvben op, blender (fordi jeg ikke gider at pille skinnet af tomaterne) og så skal det skoldhedt på glas, ligesom med marmelade.
Jeg plejer at helgardere ved at skolde glassene i kogende vand, lade dem køle lidt af, og snurre en sjat atamon rundt i låg og glas - så fyldes de godt op og lukkes til med det samme.
Så skal de på køl - det er årstiden perfekt til, hvis man ikke har plads i køleskabet.
Jeg har aldrig haft problemer med mug på hverken marmelade eller noget andet.
Og de står bare på køkkenhylden indtil de bruges.