PaleSeptember skrev:paint skrev:PaleSeptember skrev:paint skrev:Pizza, er egentlig et besynderligt fænomen – ikke mindst for dem i pizzaens hjemland (Italien).
En pizza, er ikke noget måltid, hvis man spørger en italiener. Det er en slags forret (antipasti) eller evt. et mellemmåltid (på linje med en hotdog). Men folk i hele verden æder alt, bare det lægges oven på en pizzabund. Fra centralt placeret kilde, har jeg hørt at om man så snittede indlægssålerne i et par gamle svedige sneakers, dryssede lidt parmesan over det, og lagde det på en pizzabund, så ville folk (ikke italienere) æde det.
Italienere, har svært ved at forstå det.
Jeg tror nu nok, at italienerne betragter en pizza som et måltid. Det er i hvert fald min erfaring dernede fra.
Det er ikke min erfaring. Min kæreste er italiensk/dansk, og hele hendes familie er restaurant-ejere.
Min moster har boet i Italien i 25 år, og har jeg har flere gange været ude at spise med en stor del af hendes italienske familie, hvor de kun bestiller pizzaer og intet andet. For præcis et år siden var vi i Italien, og om aftenen var vi ude at spise med 12 venner, der alle sammen bestilte pizza og intet andet.
Jeg må have været heldig at støde på præcis den lille promille af italienere, der så netop betragter en pizza som et måltid
Tillykke med det
Men sådan lidt uddybet, så er der meget store forskelle på pizzaer, i de forskellige egne af Italien - også i måden man bruger dem eller hvordan de indgår i den daglige kost.
Generelt er det sådan at man i Syditalien ( f.eks i Napoli) laver 'tynde' pizzaer f.eks Pizza Margherita, hvor der ikke er andet end tomat og mozzarella på. Der er også nogle varianter, med ansjos, muslinger etc. Det korte af det lange er, at det er en tynd og ofte sprødstegt pizza. I Syditalien, giver man ikke meget for Norditaliens 'tykke' svampede overlæssede pizzaer, som efter Syditalienernes mening intet har med en 'rigtig' pizza at gøre.
I Norditalien, kan man endda købe pizza i metermål hos den lokale slagter, f.eks 1 meter Pizza, som hjemme skæres ud i bidder og ofte serveres som en slags forret eller aperetivo, som skal tage den værste sult og dermed også spare lidt på de dyrere råvarer til det 'rigtige' måltid (lidt som vi spiser kartofler for at spare på kødet). Eller man kan gå ind og købe en bid af denne metermåls-pizza, som en slags frokost eller mellemmåltid. Dette ville man aldrig drømme om i Napoli.
Kort sagt: Pizza, kan være mange ting og meget forskellige (både i brug og udseende)