70´er mad

Vi elsker alle kage, men man kan også spise andet. Hvis du kigger herind, kan du måske få inspiration til aftensmaden eller lære glæden ved cognac.
Brugeravatar
vibbsen
Indlæg: 4137
Tilmeldt: 17. sep 2015, 17:26
Kort karma: 1136
Likede indlæg: 16358

Re: 70´er mad

Indlægaf vibbsen » 11. jan 2017, 23:56

Jeg er ægte barn af 70'erne (født i '73). Og ingen af de pågældende retter får nogen klokker til at ringe...

Til gengæld så har jeg smagt både gule ærter, brun kål, sur kål, stuvet hvidkål, hvidkålssuppe, grønkålssuppe, frikasse, løgsovs, stuvede kartofler, stuvet blomkål og mange andre traditionelle retter.

Da min farfar (afgået ved døden i 1986) fyldte 70 i 1982 havde min mor (årgang 1945)lavet Forel i gele....Det var et helvede som tog hende det meste af natten. Og hun bandede som en tyrk under hver eneste fisk. Men alle 40 gæster (Heraf de fleste fra før årgang 1930) var ved at dø af benovelse...Hvor fik hun det dog fra ??? Og de gamle i familien (som for de flestes vedkommende er døde for længst) talte i maaaange år om den fantastiske peberrodsdressing som genbo konen (også død) lavede til.

Nogen gange, så kan jeg godt finde på at koge en høne. Så er der sgu suppe. Og når der ikke er mere suppe. Så er der tarteletter. Og når de er ædt. Så er der frikasse....
4
Tak.Glimmer på. Op på kaminhylden

Citat Hella Joof
Brugeravatar
dgd2007
Indlæg: 23792
Tilmeldt: 26. aug 2015, 20:59
Kort karma: 1202
Likede indlæg: 22045

Re: 70´er mad

Indlægaf dgd2007 » 12. jan 2017, 00:20

Lige da jeg så titlen, var det første der klingede i mit hoved "brune ris og mikro-makro", men da jeg så billederne, kunne jeg godt se, det var noget helt andet, der var tænkt på. Enig med Delfinen i, at det ser ret amerikansk ud.
Men fra begyndelsen af årtiet kan jeg huske vores lokale cafeteria med høns i peberrodssovs. Anden fast food var en halv kylling fra kina-grillen (eller pølsevognen selvfølgelig).
Hen mod slutningen vil jeg mene, der var begyndt at komme de arabiske og pakistanske ingredienser, i begyndelsen i specialbutikker.
0
Brugeravatar
Delfin
Indlæg: 15372
Tilmeldt: 11. aug 2015, 11:05
Kort karma: 1250
Geografisk sted: ..... Casa del Fino
Likede indlæg: 25739

Re: 70´er mad

Indlægaf Delfin » 12. jan 2017, 00:26

dgd2007 skrev:Lige da jeg så titlen, var det første der klingede i mit hoved "brune ris og mikro-makro", men da jeg så billederne, kunne jeg godt se, det var noget helt andet, der var tænkt på. Enig med Delfinen i, at det ser ret amerikansk ud.
Men fra begyndelsen af årtiet kan jeg huske vores lokale cafeteria med høns i peberrodssovs. Anden fast food var en halv kylling fra kina-grillen (eller pølsevognen selvfølgelig).
Hen mod slutningen vil jeg mene, der var begyndt at komme de arabiske og pakistanske ingredienser, i begyndelsen i specialbutikker.


Mon ikke det mest har været de tyrkiske på det tidspunkt? De tyrkiske gæstearbejdere var jo nogle af de første, som kom.
0
14 11 14
02 05 22
30 08 23
Brugeravatar
dgd2007
Indlæg: 23792
Tilmeldt: 26. aug 2015, 20:59
Kort karma: 1202
Likede indlæg: 22045

Re: 70´er mad

Indlægaf dgd2007 » 12. jan 2017, 00:38

Delfin skrev:Mon ikke det mest har været de tyrkiske på det tidspunkt? De tyrkiske gæstearbejdere var jo nogle af de første, som kom.

Hmm, måske. Hvad er specielt tyrkisk i modsætning til arabisk?
Mod slutningen af 70'erne var i hvert fald også pakistanere her (Kbh.) - i beg. af 80'erne købte jeg jævnligt take-away fra en pakistansk biks i Istedgade, der virkede som om den havde ligget der et stykke tid, og jeg kan også huske en tyrker, der brokkede sig lidt over, at pakistanerne var så kloge (ofte bedre uddannede). :)
0
Brugeravatar
Delfin
Indlæg: 15372
Tilmeldt: 11. aug 2015, 11:05
Kort karma: 1250
Geografisk sted: ..... Casa del Fino
Likede indlæg: 25739

Re: 70´er mad

Indlægaf Delfin » 12. jan 2017, 00:56

dgd2007 skrev:
Delfin skrev:Mon ikke det mest har været de tyrkiske på det tidspunkt? De tyrkiske gæstearbejdere var jo nogle af de første, som kom.

Hmm, måske. Hvad er specielt tyrkisk i modsætning til arabisk?
Mod slutningen af 70'erne var i hvert fald også pakistanere her (Kbh.) - i beg. af 80'erne købte jeg jævnligt take-away fra en pakistansk biks i Istedgade, der virkede som om den havde ligget der et stykke tid, og jeg kan også huske en tyrker, der brokkede sig lidt over, at pakistanerne var så kloge (ofte bedre uddannede). :)


Åh det kan jeg vist ikke lige gøre rede for, mange ingredienser har de nok tilfælles. Jeg tænkte bare, at det vel var tyrkerne, der bragte det med sig i første omgang.

Ja når vi når hen mod 80'erne kommer der flere steder fra. Jeg kan godt huske, at pakistanerne var med i næste runde.
0
14 11 14
02 05 22
30 08 23
hthy
Indlæg: 575
Tilmeldt: 17. aug 2015, 22:48
Kort karma: 32
Likede indlæg: 699

Re: 70´er mad

Indlægaf hthy » 12. jan 2017, 01:09

Delfin skrev:
TomKah skrev:Selv hjemmelavet pizza kom først frem enten i løbet af 70erne eller 80erne.


Jeg spiste min første pizza nogensinde i Rom i 83, og så stødte jeg på pizzarestauranter i kbh i årene efter. Noget så eksotisk havde vi ikke dernede i grænselandet, hvor jeg levede i 70'erne :D



Jeg boede sammen med 2 andre piger fra 73-76 og vi lavede da pizza selv, spiste brune ris og bagte klidboller, men ellers spiste vi datidens almindelieg dansk mad
1
Brugeravatar
dgd2007
Indlæg: 23792
Tilmeldt: 26. aug 2015, 20:59
Kort karma: 1202
Likede indlæg: 22045

Re: 70´er mad

Indlægaf dgd2007 » 12. jan 2017, 02:03

Delfin skrev:Åh det kan jeg vist ikke lige gøre rede for, mange ingredienser har de nok tilfælles. Jeg tænkte bare, at det vel var tyrkerne, der bragte det med sig i første omgang.

Ja når vi når hen mod 80'erne kommer der flere steder fra. Jeg kan godt huske, at pakistanerne var med i næste runde.

Plus selvfølgelig at danskerne også selv i 60'erne og 70'erne begyndte at rejse længere væk end Harzen, og derigennem lærte andre retter at kende, som de så efterfølgende også gerne så, at man kunne købe herhjemme.
1
Brugeravatar
dgd2007
Indlæg: 23792
Tilmeldt: 26. aug 2015, 20:59
Kort karma: 1202
Likede indlæg: 22045

Re: 70´er mad

Indlægaf dgd2007 » 12. jan 2017, 02:05

hthy skrev:[...]
Jeg boede sammen med 2 andre piger fra 73-76 og vi lavede da pizza selv, spiste brune ris og bagte klidboller, men ellers spiste vi datidens almindelieg dansk mad

:D Jeg var vegetar i noget af 70'erne ... og man kunne godt få forskellige former for bønner, kikærter og linser. Dog ikke i spuermarkederne som nu, men i helsekostbutikker, hvor det tog syv lange og syv brede, fordi der altid lige var en dame før én selv, der lige skulle fortælle om sin seneste auralæsning, eller hvad har vi :-D
4
Brugeravatar
Delfin
Indlæg: 15372
Tilmeldt: 11. aug 2015, 11:05
Kort karma: 1250
Geografisk sted: ..... Casa del Fino
Likede indlæg: 25739

Re: 70´er mad

Indlægaf Delfin » 12. jan 2017, 06:19

hthy skrev:
Delfin skrev:
TomKah skrev:Selv hjemmelavet pizza kom først frem enten i løbet af 70erne eller 80erne.


Jeg spiste min første pizza nogensinde i Rom i 83, og så stødte jeg på pizzarestauranter i kbh i årene efter. Noget så eksotisk havde vi ikke dernede i grænselandet, hvor jeg levede i 70'erne :D



Jeg boede sammen med 2 andre piger fra 73-76 og vi lavede da pizza selv, spiste brune ris og bagte klidboller, men ellers spiste vi datidens almindelieg dansk mad


Der kan man se. Ting tog nok lidt længere tid at nå ud i de fjerne hjørner af landet dengang, men de brune ris og klidbollerne kan jeg godt huske, omend de brune ris hurtigt forsvandt fra vores middagsbord igen :D
0
14 11 14
02 05 22
30 08 23
hthy
Indlæg: 575
Tilmeldt: 17. aug 2015, 22:48
Kort karma: 32
Likede indlæg: 699

Re: 70´er mad

Indlægaf hthy » 12. jan 2017, 10:16

Delfin skrev:
hthy skrev:
Delfin skrev:
TomKah skrev:Selv hjemmelavet pizza kom først frem enten i løbet af 70erne eller 80erne.


Jeg spiste min første pizza nogensinde i Rom i 83, og så stødte jeg på pizzarestauranter i kbh i årene efter. Noget så eksotisk havde vi ikke dernede i grænselandet, hvor jeg levede i 70'erne :D



Jeg boede sammen med 2 andre piger fra 73-76 og vi lavede da pizza selv, spiste brune ris og bagte klidboller, men ellers spiste vi datidens almindelieg dansk mad


Der kan man se. Ting tog nok lidt længere tid at nå ud i de fjerne hjørner af landet dengang, men de brune ris og klidbollerne kan jeg godt huske, omend de brune ris hurtigt forsvandt fra vores middagsbord igen :D



Vi boede i Tønder dengang, vel en af de fjerneste hjørner, men det skal siges at de to andre var fra København. :) Jeg spiser stadig helst brune ris.
0
Brugeravatar
Rapfisk
Indlæg: 7095
Tilmeldt: 20. aug 2015, 16:27
Kort karma: 1431
Likede indlæg: 13317

Re: 70´er mad

Indlægaf Rapfisk » 12. jan 2017, 10:19

Myresluger skrev:Landgangsbrød :genert:

Og kiksekage har verden heldigvis ikke set meget til siden :badr:

Kiksekage døde med salmonella i 90'erne - men var allerede indtil da på kraftigt tilbagetog :fløjt:
1
Livslinjen: 70 201 201
Brugeravatar
Ado
Indlæg: 13002
Tilmeldt: 12. aug 2015, 11:28
Kort karma: 3538
Geografisk sted: Korsbæk
Likede indlæg: 55901
Kontakt:

Re: 70´er mad

Indlægaf Ado » 12. jan 2017, 11:20

Jeg er fra 75 og husker egentlig ikke andet end traditionel dansk mad. Dog var svinehjerter meget brugt i f.eks. sammenkogte retter, fordi det var billigt. :D
Men jeg kan huske, når jeg var med min mor nede i skoven bag gården, hvor vi plukkede brændenælder, som der blev brygget te af. Og så lavede mine forældre selv vin. :slem:
0
Donna Martin Graduates!
fisken80
Indlæg: 22342
Tilmeldt: 18. aug 2015, 16:13
Kort karma: 1133
Likede indlæg: 52574

Re: 70´er mad

Indlægaf fisken80 » 12. jan 2017, 18:11

Rapfisk skrev:
Myresluger skrev:Landgangsbrød :genert:

Og kiksekage har verden heldigvis ikke set meget til siden :badr:

Kiksekage døde med salmonella i 90'erne - men var allerede indtil da på kraftigt tilbagetog :fløjt:


Den dukker nu af og til op i madblade og på madsiderne i ugebladene. Og min mor laver af og til en, og det smager altså godt.
1
litteraturen kan noget, som regneark og forvaltningsstudier ikke kan. Uden litteraturen bliver tanker og ideologier blodfattige og pulsløse.

Man VÆNNER sig til ting. Det kommer af vane. Så svært er det ikke.

Maude, din proportionssans
Brugeravatar
Wizzze
Indlæg: 25005
Tilmeldt: 11. aug 2015, 13:16
Kort karma: 3673
Likede indlæg: 30002

Re: 70´er mad

Indlægaf Wizzze » 12. jan 2017, 18:36

Ado skrev:Jeg er fra 75 og husker egentlig ikke andet end traditionel dansk mad. Dog var svinehjerter meget brugt i f.eks. sammenkogte retter, fordi det var billigt. :D
Men jeg kan huske, når jeg var med min mor nede i skoven bag gården, hvor vi plukkede brændenælder, som der blev brygget te af. Og så lavede mine forældre selv vin. :slem:


Det tror jeg nærmest alle gjorde (eller forsøgte) i 70´erne. Jeg kan tydeligt huske de store glasballoner og alt bobleriet. Det var meget fascinerende for en lille dreng, måske også fordi de stod ved oliefyret hvor jeg ikke måtte komme. Men når man ikke måtte, så prøvede man jo bare så meget mere :devil:

1
Do as I say! :whip:
Brugeravatar
dgd2007
Indlæg: 23792
Tilmeldt: 26. aug 2015, 20:59
Kort karma: 1202
Likede indlæg: 22045

Re: 70´er mad

Indlægaf dgd2007 » 13. jan 2017, 02:24

Mysli var noget forholdsvis nyt - men man kunne få nogle produkter, hvor de tørrede frugter sang i sivene :savl: :dåne:
De firmaer, der lavede det, er selvfølgelig i mellemtiden blevet udkonkurreret af de traditionelle "industrial scale" havregrynsproducenter.
0

Tilbage til "Mad og drikke"