Jeg er ægte barn af 70'erne (født i '73). Og ingen af de pågældende retter får nogen klokker til at ringe...
Til gengæld så har jeg smagt både gule ærter, brun kål, sur kål, stuvet hvidkål, hvidkålssuppe, grønkålssuppe, frikasse, løgsovs, stuvede kartofler, stuvet blomkål og mange andre traditionelle retter.
Da min farfar (afgået ved døden i 1986) fyldte 70 i 1982 havde min mor (årgang 1945)lavet Forel i gele....Det var et helvede som tog hende det meste af natten. Og hun bandede som en tyrk under hver eneste fisk. Men alle 40 gæster (Heraf de fleste fra før årgang 1930) var ved at dø af benovelse...Hvor fik hun det dog fra ??? Og de gamle i familien (som for de flestes vedkommende er døde for længst) talte i maaaange år om den fantastiske peberrodsdressing som genbo konen (også død) lavede til.
Nogen gange, så kan jeg godt finde på at koge en høne. Så er der sgu suppe. Og når der ikke er mere suppe. Så er der tarteletter. Og når de er ædt. Så er der frikasse....
70´er mad
Re: 70´er mad
Lige da jeg så titlen, var det første der klingede i mit hoved "brune ris og mikro-makro", men da jeg så billederne, kunne jeg godt se, det var noget helt andet, der var tænkt på. Enig med Delfinen i, at det ser ret amerikansk ud.
Men fra begyndelsen af årtiet kan jeg huske vores lokale cafeteria med høns i peberrodssovs. Anden fast food var en halv kylling fra kina-grillen (eller pølsevognen selvfølgelig).
Hen mod slutningen vil jeg mene, der var begyndt at komme de arabiske og pakistanske ingredienser, i begyndelsen i specialbutikker.
Men fra begyndelsen af årtiet kan jeg huske vores lokale cafeteria med høns i peberrodssovs. Anden fast food var en halv kylling fra kina-grillen (eller pølsevognen selvfølgelig).
Hen mod slutningen vil jeg mene, der var begyndt at komme de arabiske og pakistanske ingredienser, i begyndelsen i specialbutikker.
0
- Delfin
- Indlæg: 15372
- Tilmeldt: 11. aug 2015, 11:05
- Kort karma: 1250
- Geografisk sted: ..... Casa del Fino
- Likede indlæg: 25739
Re: 70´er mad
dgd2007 skrev:Lige da jeg så titlen, var det første der klingede i mit hoved "brune ris og mikro-makro", men da jeg så billederne, kunne jeg godt se, det var noget helt andet, der var tænkt på. Enig med Delfinen i, at det ser ret amerikansk ud.
Men fra begyndelsen af årtiet kan jeg huske vores lokale cafeteria med høns i peberrodssovs. Anden fast food var en halv kylling fra kina-grillen (eller pølsevognen selvfølgelig).
Hen mod slutningen vil jeg mene, der var begyndt at komme de arabiske og pakistanske ingredienser, i begyndelsen i specialbutikker.
Mon ikke det mest har været de tyrkiske på det tidspunkt? De tyrkiske gæstearbejdere var jo nogle af de første, som kom.
0
14 11 14
02 05 22
30 08 23
02 05 22
30 08 23
Re: 70´er mad
Delfin skrev:Mon ikke det mest har været de tyrkiske på det tidspunkt? De tyrkiske gæstearbejdere var jo nogle af de første, som kom.
Hmm, måske. Hvad er specielt tyrkisk i modsætning til arabisk?
Mod slutningen af 70'erne var i hvert fald også pakistanere her (Kbh.) - i beg. af 80'erne købte jeg jævnligt take-away fra en pakistansk biks i Istedgade, der virkede som om den havde ligget der et stykke tid, og jeg kan også huske en tyrker, der brokkede sig lidt over, at pakistanerne var så kloge (ofte bedre uddannede).
0
- Delfin
- Indlæg: 15372
- Tilmeldt: 11. aug 2015, 11:05
- Kort karma: 1250
- Geografisk sted: ..... Casa del Fino
- Likede indlæg: 25739
Re: 70´er mad
dgd2007 skrev:Delfin skrev:Mon ikke det mest har været de tyrkiske på det tidspunkt? De tyrkiske gæstearbejdere var jo nogle af de første, som kom.
Hmm, måske. Hvad er specielt tyrkisk i modsætning til arabisk?
Mod slutningen af 70'erne var i hvert fald også pakistanere her (Kbh.) - i beg. af 80'erne købte jeg jævnligt take-away fra en pakistansk biks i Istedgade, der virkede som om den havde ligget der et stykke tid, og jeg kan også huske en tyrker, der brokkede sig lidt over, at pakistanerne var så kloge (ofte bedre uddannede).
Åh det kan jeg vist ikke lige gøre rede for, mange ingredienser har de nok tilfælles. Jeg tænkte bare, at det vel var tyrkerne, der bragte det med sig i første omgang.
Ja når vi når hen mod 80'erne kommer der flere steder fra. Jeg kan godt huske, at pakistanerne var med i næste runde.
0
14 11 14
02 05 22
30 08 23
02 05 22
30 08 23
Re: 70´er mad
Delfin skrev:TomKah skrev:Selv hjemmelavet pizza kom først frem enten i løbet af 70erne eller 80erne.
Jeg spiste min første pizza nogensinde i Rom i 83, og så stødte jeg på pizzarestauranter i kbh i årene efter. Noget så eksotisk havde vi ikke dernede i grænselandet, hvor jeg levede i 70'erne
Jeg boede sammen med 2 andre piger fra 73-76 og vi lavede da pizza selv, spiste brune ris og bagte klidboller, men ellers spiste vi datidens almindelieg dansk mad
1
Re: 70´er mad
Delfin skrev:Åh det kan jeg vist ikke lige gøre rede for, mange ingredienser har de nok tilfælles. Jeg tænkte bare, at det vel var tyrkerne, der bragte det med sig i første omgang.
Ja når vi når hen mod 80'erne kommer der flere steder fra. Jeg kan godt huske, at pakistanerne var med i næste runde.
Plus selvfølgelig at danskerne også selv i 60'erne og 70'erne begyndte at rejse længere væk end Harzen, og derigennem lærte andre retter at kende, som de så efterfølgende også gerne så, at man kunne købe herhjemme.
1
Re: 70´er mad
hthy skrev:[...]
Jeg boede sammen med 2 andre piger fra 73-76 og vi lavede da pizza selv, spiste brune ris og bagte klidboller, men ellers spiste vi datidens almindelieg dansk mad
Jeg var vegetar i noget af 70'erne ... og man kunne godt få forskellige former for bønner, kikærter og linser. Dog ikke i spuermarkederne som nu, men i helsekostbutikker, hvor det tog syv lange og syv brede, fordi der altid lige var en dame før én selv, der lige skulle fortælle om sin seneste auralæsning, eller hvad har vi
4
- Delfin
- Indlæg: 15372
- Tilmeldt: 11. aug 2015, 11:05
- Kort karma: 1250
- Geografisk sted: ..... Casa del Fino
- Likede indlæg: 25739
Re: 70´er mad
hthy skrev:Delfin skrev:TomKah skrev:Selv hjemmelavet pizza kom først frem enten i løbet af 70erne eller 80erne.
Jeg spiste min første pizza nogensinde i Rom i 83, og så stødte jeg på pizzarestauranter i kbh i årene efter. Noget så eksotisk havde vi ikke dernede i grænselandet, hvor jeg levede i 70'erne
Jeg boede sammen med 2 andre piger fra 73-76 og vi lavede da pizza selv, spiste brune ris og bagte klidboller, men ellers spiste vi datidens almindelieg dansk mad
Der kan man se. Ting tog nok lidt længere tid at nå ud i de fjerne hjørner af landet dengang, men de brune ris og klidbollerne kan jeg godt huske, omend de brune ris hurtigt forsvandt fra vores middagsbord igen
0
14 11 14
02 05 22
30 08 23
02 05 22
30 08 23
Re: 70´er mad
Delfin skrev:hthy skrev:Delfin skrev:TomKah skrev:Selv hjemmelavet pizza kom først frem enten i løbet af 70erne eller 80erne.
Jeg spiste min første pizza nogensinde i Rom i 83, og så stødte jeg på pizzarestauranter i kbh i årene efter. Noget så eksotisk havde vi ikke dernede i grænselandet, hvor jeg levede i 70'erne
Jeg boede sammen med 2 andre piger fra 73-76 og vi lavede da pizza selv, spiste brune ris og bagte klidboller, men ellers spiste vi datidens almindelieg dansk mad
Der kan man se. Ting tog nok lidt længere tid at nå ud i de fjerne hjørner af landet dengang, men de brune ris og klidbollerne kan jeg godt huske, omend de brune ris hurtigt forsvandt fra vores middagsbord igen
Vi boede i Tønder dengang, vel en af de fjerneste hjørner, men det skal siges at de to andre var fra København. Jeg spiser stadig helst brune ris.
0
Re: 70´er mad
Myresluger skrev:Landgangsbrød
Og kiksekage har verden heldigvis ikke set meget til siden
Kiksekage døde med salmonella i 90'erne - men var allerede indtil da på kraftigt tilbagetog
1
Livslinjen: 70 201 201
- Ado
- Indlæg: 13002
- Tilmeldt: 12. aug 2015, 11:28
- Kort karma: 3538
- Geografisk sted: Korsbæk
- Likede indlæg: 55901
- Kontakt:
Re: 70´er mad
Jeg er fra 75 og husker egentlig ikke andet end traditionel dansk mad. Dog var svinehjerter meget brugt i f.eks. sammenkogte retter, fordi det var billigt.
Men jeg kan huske, når jeg var med min mor nede i skoven bag gården, hvor vi plukkede brændenælder, som der blev brygget te af. Og så lavede mine forældre selv vin.
Men jeg kan huske, når jeg var med min mor nede i skoven bag gården, hvor vi plukkede brændenælder, som der blev brygget te af. Og så lavede mine forældre selv vin.
0
Donna Martin Graduates!
Re: 70´er mad
Rapfisk skrev:Myresluger skrev:Landgangsbrød
Og kiksekage har verden heldigvis ikke set meget til siden
Kiksekage døde med salmonella i 90'erne - men var allerede indtil da på kraftigt tilbagetog
Den dukker nu af og til op i madblade og på madsiderne i ugebladene. Og min mor laver af og til en, og det smager altså godt.
1
litteraturen kan noget, som regneark og forvaltningsstudier ikke kan. Uden litteraturen bliver tanker og ideologier blodfattige og pulsløse.
Man VÆNNER sig til ting. Det kommer af vane. Så svært er det ikke.
Maude, din proportionssans
Man VÆNNER sig til ting. Det kommer af vane. Så svært er det ikke.
Maude, din proportionssans
Re: 70´er mad
Ado skrev:Jeg er fra 75 og husker egentlig ikke andet end traditionel dansk mad. Dog var svinehjerter meget brugt i f.eks. sammenkogte retter, fordi det var billigt.
Men jeg kan huske, når jeg var med min mor nede i skoven bag gården, hvor vi plukkede brændenælder, som der blev brygget te af. Og så lavede mine forældre selv vin.
Det tror jeg nærmest alle gjorde (eller forsøgte) i 70´erne. Jeg kan tydeligt huske de store glasballoner og alt bobleriet. Det var meget fascinerende for en lille dreng, måske også fordi de stod ved oliefyret hvor jeg ikke måtte komme. Men når man ikke måtte, så prøvede man jo bare så meget mere
1
Do as I say!
Re: 70´er mad
Mysli var noget forholdsvis nyt - men man kunne få nogle produkter, hvor de tørrede frugter sang i sivene
De firmaer, der lavede det, er selvfølgelig i mellemtiden blevet udkonkurreret af de traditionelle "industrial scale" havregrynsproducenter.
De firmaer, der lavede det, er selvfølgelig i mellemtiden blevet udkonkurreret af de traditionelle "industrial scale" havregrynsproducenter.
0