Mellemøstlig mad

Vi elsker alle kage, men man kan også spise andet. Hvis du kigger herind, kan du måske få inspiration til aftensmaden eller lære glæden ved cognac.
Brugeravatar
Fru Sunshine
Indlæg: 11519
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1738
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 16695

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Fru Sunshine » 1. feb 2016, 12:11

Dipsy skrev:På opfordring kommer denne opskrift fra kogebogen "Syriens gryder".

Makloubet fakhdeh
- Lam med ris og nødder. :
til 4 pers.
300 g basmatisris
25g smør
20 g mandelsplitter
20 g pistacienøddekerner
20g pinjekerner
1spsk olivenolie
500 g lammekød i tern
1/4-1/2 tsk chilipulver
1 tsk bharat*
5 dl kogende vand
1 tsk salt
2 spsk finthakket mynte til pynt.

Skyl risene i 3-4 hold koldt vand. Lad dem derefter dryppe godt af.
Smelt smøret i en ryde. Sauter mandlerne i smøret i et par minutter, og derefter de andre nødder til det er gyldne. Tag dem op af gryden med en hulske, og sæt dem til side.
Kom olivenolien i smøret og brun kødet ved middel varme. Rør ofte og lad kødet stege videre, til al væden i gryden er fordampet.
Bland risene med chili og bharat og hæld det over kødet. Tilsæt det kogende vand og salt. Læg låg på, og lad retten simre ved meget lavt blus i 30 min. Kom lidt mere væske ved, hvis risene koger tøre undervejs. Sluk derefter for gryde, og lad det står under låg i 10 min.
Serveres på et stort lerfad toppet med de ristede nødder og mynte.
Spises med salat og yoghurt.

*syrisk krydderiblanding bestående af:
50% stødt allehånde
20% friskkværnet sort peber
10% stød kanel
5% stødt ingefær
5% stødt muskatnød
5% hvisløgspulver
5% stød kardemomme.

Det her lavede jeg i går. Jeg kogte risene ved siden af, da min datter ikke bryder sig om ris, og jeg droppede mandlerne (gad ikke stå og smutte og flække).
For den da også, så godt det var.
1
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 9481
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 787
Likede indlæg: 7799

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Sophies-mor » 1. feb 2016, 12:21

Fru Sunshine skrev:
Dipsy skrev:På opfordring kommer denne opskrift fra kogebogen "Syriens gryder".

Makloubet fakhdeh
- Lam med ris og nødder. :
til 4 pers.
300 g basmatisris
25g smør
20 g mandelsplitter
20 g pistacienøddekerner
20g pinjekerner
1spsk olivenolie
500 g lammekød i tern
1/4-1/2 tsk chilipulver
1 tsk bharat*
5 dl kogende vand
1 tsk salt
2 spsk finthakket mynte til pynt.

Skyl risene i 3-4 hold koldt vand. Lad dem derefter dryppe godt af.
Smelt smøret i en ryde. Sauter mandlerne i smøret i et par minutter, og derefter de andre nødder til det er gyldne. Tag dem op af gryden med en hulske, og sæt dem til side.
Kom olivenolien i smøret og brun kødet ved middel varme. Rør ofte og lad kødet stege videre, til al væden i gryden er fordampet.
Bland risene med chili og bharat og hæld det over kødet. Tilsæt det kogende vand og salt. Læg låg på, og lad retten simre ved meget lavt blus i 30 min. Kom lidt mere væske ved, hvis risene koger tøre undervejs. Sluk derefter for gryde, og lad det står under låg i 10 min.
Serveres på et stort lerfad toppet med de ristede nødder og mynte.
Spises med salat og yoghurt.

*syrisk krydderiblanding bestående af:
50% stødt allehånde
20% friskkværnet sort peber
10% stød kanel
5% stødt ingefær
5% stødt muskatnød
5% hvisløgspulver
5% stød kardemomme.

Det her lavede jeg i går. Jeg kogte risene ved siden af, da min datter ikke bryder sig om ris, og jeg droppede mandlerne (gad ikke stå og smutte og flække).
For den da også, så godt det var.

Prøv det med de ristede mandler næste gang. Det gør en forskel ;)
1
Hæklerier på hjernen :cool:
Brugeravatar
Fru Sunshine
Indlæg: 11519
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1738
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 16695

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Fru Sunshine » 1. feb 2016, 12:48

^Hvis den så bliver endnu bedre, må det klart prøves.
0
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 9481
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 787
Likede indlæg: 7799

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Sophies-mor » 1. feb 2016, 13:30

Fru Sunshine skrev:^Hvis den så bliver endnu bedre, må det klart prøves.

Jeg synes , at det er umagen værd.
1
Hæklerier på hjernen :cool:
Brugeravatar
Pandesteg
Indlæg: 12991
Tilmeldt: 19. sep 2015, 16:43
Kort karma: 1556
Likede indlæg: 21751

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Pandesteg » 1. feb 2016, 15:09

Fru Sunshine skrev:
Dipsy skrev:På opfordring kommer denne opskrift fra kogebogen "Syriens gryder".

Makloubet fakhdeh
- Lam med ris og nødder. :
til 4 pers.
300 g basmatisris
25g smør
20 g mandelsplitter
20 g pistacienøddekerner
20g pinjekerner
1spsk olivenolie
500 g lammekød i tern
1/4-1/2 tsk chilipulver
1 tsk bharat*
5 dl kogende vand
1 tsk salt
2 spsk finthakket mynte til pynt.

Skyl risene i 3-4 hold koldt vand. Lad dem derefter dryppe godt af.
Smelt smøret i en ryde. Sauter mandlerne i smøret i et par minutter, og derefter de andre nødder til det er gyldne. Tag dem op af gryden med en hulske, og sæt dem til side.
Kom olivenolien i smøret og brun kødet ved middel varme. Rør ofte og lad kødet stege videre, til al væden i gryden er fordampet.
Bland risene med chili og bharat og hæld det over kødet. Tilsæt det kogende vand og salt. Læg låg på, og lad retten simre ved meget lavt blus i 30 min. Kom lidt mere væske ved, hvis risene koger tøre undervejs. Sluk derefter for gryde, og lad det står under låg i 10 min.
Serveres på et stort lerfad toppet med de ristede nødder og mynte.
Spises med salat og yoghurt.

*syrisk krydderiblanding bestående af:
50% stødt allehånde
20% friskkværnet sort peber
10% stød kanel
5% stødt ingefær
5% stødt muskatnød
5% hvisløgspulver
5% stød kardemomme.

Det her lavede jeg i går. Jeg kogte risene ved siden af, da min datter ikke bryder sig om ris, og jeg droppede mandlerne (gad ikke stå og smutte og flække).
For den da også, så godt det var.


Fandt du krydderiblandingen færdigblandet eller blandede du den bare selv?
0
Don’t drink the Kool-Aid! :deer:
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 9481
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 787
Likede indlæg: 7799

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Sophies-mor » 1. feb 2016, 15:32

Det giver det bedste resultat at blande selv det giver en ok portion til næste gang. Prøv at søge "7 krydderier "
0
Hæklerier på hjernen :cool:
Dipsy
Indlæg: 384
Tilmeldt: 3. jan 2016, 19:44
Kort karma: 20
Likede indlæg: 200

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Dipsy » 1. feb 2016, 16:00

Fru Sunshine skrev:^Hvis den så bliver endnu bedre, må det klart prøves.


Det gør den! :)
2
Dipsy
Indlæg: 384
Tilmeldt: 3. jan 2016, 19:44
Kort karma: 20
Likede indlæg: 200

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Dipsy » 1. feb 2016, 16:04

Pandesteg skrev:
Fru Sunshine skrev:
Dipsy skrev:På opfordring kommer denne opskrift fra kogebogen "Syriens gryder".

Makloubet fakhdeh
- Lam med ris og nødder. :
til 4 pers.
300 g basmatisris
25g smør
20 g mandelsplitter
20 g pistacienøddekerner
20g pinjekerner
1spsk olivenolie
500 g lammekød i tern
1/4-1/2 tsk chilipulver
1 tsk bharat*
5 dl kogende vand
1 tsk salt
2 spsk finthakket mynte til pynt.

Skyl risene i 3-4 hold koldt vand. Lad dem derefter dryppe godt af.
Smelt smøret i en ryde. Sauter mandlerne i smøret i et par minutter, og derefter de andre nødder til det er gyldne. Tag dem op af gryden med en hulske, og sæt dem til side.
Kom olivenolien i smøret og brun kødet ved middel varme. Rør ofte og lad kødet stege videre, til al væden i gryden er fordampet.
Bland risene med chili og bharat og hæld det over kødet. Tilsæt det kogende vand og salt. Læg låg på, og lad retten simre ved meget lavt blus i 30 min. Kom lidt mere væske ved, hvis risene koger tøre undervejs. Sluk derefter for gryde, og lad det står under låg i 10 min.
Serveres på et stort lerfad toppet med de ristede nødder og mynte.
Spises med salat og yoghurt.

*syrisk krydderiblanding bestående af:
50% stødt allehånde
20% friskkværnet sort peber
10% stød kanel
5% stødt ingefær
5% stødt muskatnød
5% hvisløgspulver
5% stød kardemomme.

Det her lavede jeg i går. Jeg kogte risene ved siden af, da min datter ikke bryder sig om ris, og jeg droppede mandlerne (gad ikke stå og smutte og flække).
For den da også, så godt det var.


Fandt du krydderiblandingen færdigblandet eller blandede du den bare selv?


Jeg blandede den selv. Dog havde jeg sendt manden afsted til den lokale grønthandler for at købe en færdig blanding. Han ringede grinende og fortalte, at "bharat" bare betyder "krydderiblanding" på syrisk :D De har fået sig et godt grin i den grønthandel :lol:
1
Brugeravatar
Fru Sunshine
Indlæg: 11519
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1738
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 16695

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Fru Sunshine » 1. feb 2016, 17:00

Pandesteg skrev:
Fru Sunshine skrev:
Dipsy skrev:På opfordring kommer denne opskrift fra kogebogen "Syriens gryder".

Makloubet fakhdeh
- Lam med ris og nødder. :
til 4 pers.
300 g basmatisris
25g smør
20 g mandelsplitter
20 g pistacienøddekerner
20g pinjekerner
1spsk olivenolie
500 g lammekød i tern
1/4-1/2 tsk chilipulver
1 tsk bharat*
5 dl kogende vand
1 tsk salt
2 spsk finthakket mynte til pynt.

Skyl risene i 3-4 hold koldt vand. Lad dem derefter dryppe godt af.
Smelt smøret i en ryde. Sauter mandlerne i smøret i et par minutter, og derefter de andre nødder til det er gyldne. Tag dem op af gryden med en hulske, og sæt dem til side.
Kom olivenolien i smøret og brun kødet ved middel varme. Rør ofte og lad kødet stege videre, til al væden i gryden er fordampet.
Bland risene med chili og bharat og hæld det over kødet. Tilsæt det kogende vand og salt. Læg låg på, og lad retten simre ved meget lavt blus i 30 min. Kom lidt mere væske ved, hvis risene koger tøre undervejs. Sluk derefter for gryde, og lad det står under låg i 10 min.
Serveres på et stort lerfad toppet med de ristede nødder og mynte.
Spises med salat og yoghurt.

*syrisk krydderiblanding bestående af:
50% stødt allehånde
20% friskkværnet sort peber
10% stød kanel
5% stødt ingefær
5% stødt muskatnød
5% hvisløgspulver
5% stød kardemomme.

Det her lavede jeg i går. Jeg kogte risene ved siden af, da min datter ikke bryder sig om ris, og jeg droppede mandlerne (gad ikke stå og smutte og flække).
For den da også, så godt det var.


Fandt du krydderiblandingen færdigblandet eller blandede du den bare selv?

Den blandede jeg selv. Målene var nok ikke helt korrekte, men det smagte skønt alligevel.
1
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 9481
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 787
Likede indlæg: 7799

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Sophies-mor » 1. feb 2016, 17:13

[/quote]
Det her lavede jeg i går. Jeg kogte risene ved siden af, da min datter ikke bryder sig om ris, og jeg droppede mandlerne (gad ikke stå og smutte og flække).
For den da også, så godt det var.[/quote]

Fandt du krydderiblandingen færdigblandet eller blandede du den bare selv?[/quote]
Den blandede jeg selv. Målene var nok ikke helt korrekte, men det smagte skønt alligevel.[/quote]
Det er det gode ved bland selv krydderi. Det smager oftest godt på slump ;)
1
Hæklerier på hjernen :cool:
Brugeravatar
Pandesteg
Indlæg: 12991
Tilmeldt: 19. sep 2015, 16:43
Kort karma: 1556
Likede indlæg: 21751

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Pandesteg » 1. feb 2016, 18:29

Jeg har bare ikke alle de krydderier der skal i så det var smart om jeg kunne købe den færdigblandet tænkte jeg :) ellers bliver det smådyrt i krydderier.
0
Don’t drink the Kool-Aid! :deer:
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 9481
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 787
Likede indlæg: 7799

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Sophies-mor » 1. feb 2016, 19:44

Pandesteg skrev:Jeg har bare ikke alle de krydderier der skal i så det var smart om jeg kunne købe den færdigblandet tænkte jeg :) ellers bliver det smådyrt i krydderier.

Som førstegangs anskaffelse ja, men du skal regne med, at du kan lave blandingskrydderier mange gange af de købte krydderier - og samtidig kan de jo bruges enkeltvis - så det bliver faktisk ikke så dyrt.
Efter at jeg har fyldt mine to krydderiskuffer, så er mine udgifter faktisk faldet til krydderier.
0
Hæklerier på hjernen :cool:
Brugeravatar
Pandesteg
Indlæg: 12991
Tilmeldt: 19. sep 2015, 16:43
Kort karma: 1556
Likede indlæg: 21751

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Pandesteg » 1. feb 2016, 19:50

Sophies-mor skrev:
Pandesteg skrev:Jeg har bare ikke alle de krydderier der skal i så det var smart om jeg kunne købe den færdigblandet tænkte jeg :) ellers bliver det smådyrt i krydderier.

Som førstegangs anskaffelse ja, men du skal regne med, at du kan lave blandingskrydderier mange gange af de købte krydderier - og samtidig kan de jo bruges enkeltvis - så det bliver faktisk ikke så dyrt.
Efter at jeg har fyldt mine to krydderiskuffer, så er mine udgifter faktisk faldet til krydderier.

I know men jeg har ret mange krydderier i forvejen, så det er ikke fordi jeg hverken rigtig mangler i hverdagen eller for den sags skyld har plads til så mange flere. Og har heller ikke brug for en stor portion krydderblanding - især når jeg ikke har smagt det færdige resultat endnu :P
1
Don’t drink the Kool-Aid! :deer:
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 9481
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 787
Likede indlæg: 7799

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Sophies-mor » 1. feb 2016, 20:06

Pandesteg skrev:
Sophies-mor skrev:
Pandesteg skrev:Jeg har bare ikke alle de krydderier der skal i så det var smart om jeg kunne købe den færdigblandet tænkte jeg :) ellers bliver det smådyrt i krydderier.

Som førstegangs anskaffelse ja, men du skal regne med, at du kan lave blandingskrydderier mange gange af de købte krydderier - og samtidig kan de jo bruges enkeltvis - så det bliver faktisk ikke så dyrt.
Efter at jeg har fyldt mine to krydderiskuffer, så er mine udgifter faktisk faldet til krydderier.

I know men jeg har ret mange krydderier i forvejen, så det er ikke fordi jeg hverken rigtig mangler i hverdagen eller for den sags skyld har plads til så mange flere. Og har heller ikke brug for en stor portion krydderblanding - især når jeg ikke har smagt det færdige resultat endnu :P

Det er jo det, der er det sjove.
Men ja, da jeg blandede sidst - der fik jeg til 3 x maqlooba, så...
Men synes ikke, at det er en stor portion som sådan.
0
Hæklerier på hjernen :cool:
Brugeravatar
Pandesteg
Indlæg: 12991
Tilmeldt: 19. sep 2015, 16:43
Kort karma: 1556
Likede indlæg: 21751

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Pandesteg » 1. feb 2016, 20:10

Sophies-mor skrev:
Pandesteg skrev:
Sophies-mor skrev:
Pandesteg skrev:Jeg har bare ikke alle de krydderier der skal i så det var smart om jeg kunne købe den færdigblandet tænkte jeg :) ellers bliver det smådyrt i krydderier.

Som førstegangs anskaffelse ja, men du skal regne med, at du kan lave blandingskrydderier mange gange af de købte krydderier - og samtidig kan de jo bruges enkeltvis - så det bliver faktisk ikke så dyrt.
Efter at jeg har fyldt mine to krydderiskuffer, så er mine udgifter faktisk faldet til krydderier.

I know men jeg har ret mange krydderier i forvejen, så det er ikke fordi jeg hverken rigtig mangler i hverdagen eller for den sags skyld har plads til så mange flere. Og har heller ikke brug for en stor portion krydderblanding - især når jeg ikke har smagt det færdige resultat endnu :P

Det er jo det, der er det sjove.
Men ja, da jeg blandede sidst - der fik jeg til 3 x maqlooba, så...
Men synes ikke, at det er en stor portion som sådan.


Ja det er sjovt at smage ny mad :) men det er vel også fair nok at jeg spørger om krydderiblandingen kan købes færdig - når jeg lige nu af flere forskellige årsager ikke skal købe en masse forskellige krydderier. Men jeg har fået svar, så tak for det.
1
Don’t drink the Kool-Aid! :deer:

Tilbage til "Mad og drikke"