Hvad spiser du juleaften?
- DetSorteCirkus
- Indlæg: 21958
- Tilmeldt: 12. aug 2015, 18:07
- Kort karma: 2515
- Likede indlæg: 59559
Re: Hvad spiser du juleaften?
Jeg kan ikke rigtig se anden forklaring på det med det jyske, end at dgd laver en association til landet, og det er for såvidt rigtig nok, at man der i gamle dage spiste flere kødretter til jul, fordi man lige havde slagtet, men dels var det en anden menu end i dag og dels spiste man også meget kød andre steder på landet end lige i Jylland.
0
Re: Hvad spiser du juleaften?
Svigermor serverer skinke med tilbehør og risalamande med jordbærsovs. Jordbærsovsen er bizar. Resten er fint med mig.
0
Re: Hvad spiser du juleaften?
Gås, brune kartofler, rødkål, frisk rødkålssalat, sovs, chips, sødt og surt.
Desserten ved jeg ikke endnu.
Desserten ved jeg ikke endnu.
0
... Look to the light, Leland, find the light. Into the light, Leland, into the
light. Into the light, Leland... into the light... Don't be afraid. ...
light. Into the light, Leland... into the light... Don't be afraid. ...
-
- Midlertidigt udelukket efter eget ønske
- Indlæg: 5320
- Tilmeldt: 18. feb 2018, 11:09
- Kort karma: 257
- Likede indlæg: 6680
Re: Hvad spiser du juleaften?
DetSorteCirkus skrev:Jeg kan ikke rigtig se anden forklaring på det med det jyske, end at dgd laver en association til landet, og det er for såvidt rigtig nok, at man der i gamle dage spiste flere kødretter til jul, fordi man lige havde slagtet, men dels var det en anden menu end i dag og dels spiste man også meget kød andre steder på landet end lige i Jylland.
Men det giver jo ikke mening at relatere til i dag. Jeg i hvert fald ikke set det som forklaring til flere kødretter. Som regel er det fordi man bliver mange eller fordi man ikke kan blive enig. Det er i hvert fald de årsager jeg har mødt.
dgd2007 skrev:And med det hele.
Ikke nogen jydeting såsom flæskesteg og medister.
Risengrød (og risalamande, afhængigt af i hvilken gren af familien det foregår).
Hvorfor er det en jyde ting?
På mit arbejde var det primært jyderne der skulle have and og sjællænderne, der skulle have flæskesteg.
Jeg ville dog ikke udlede nogle antagelse ud fra så spinkelt et grundlag.
Traditionelt har vi spist gås, men i år er vi hos min søster og hendes mand. De vil hellere have kalkun, så det får vi.
Jeg er egentlig ligeglad bare det er ordentligt tilberedt og fjerkræ ikke svinekød er jeg glad.
2
Re: Hvad spiser du juleaften?
Andesteg og flæskesteg. Hvide og brunede kartofler, rødkål og sovs. Love it!
Nå ja, selvfølgelig skal vi også have risalamande med kirsebærsovs.
Nå ja, selvfølgelig skal vi også have risalamande med kirsebærsovs.
Senest rettet af Orchidea 17. dec 2018, 17:34, rettet i alt 1 gang.
0
Re: Hvad spiser du juleaften?
Vi skal have and og medister, hvide og brune kartofler, andesauce, rødkål og svesker. Ris a l'amande med lun kirsebærsauce til dessert.
Når vi har gået rundt om træet, stiller jeg lidt konfekt frem: after eight-trøfler, nougat/marcipansandwiches og et par hjemmelavede træstammer. Tror også der skal lidt flæsk med abrikossmag frem i år
Når vi har gået rundt om træet, stiller jeg lidt konfekt frem: after eight-trøfler, nougat/marcipansandwiches og et par hjemmelavede træstammer. Tror også der skal lidt flæsk med abrikossmag frem i år
0
Re: Hvad spiser du juleaften?
Småkager, portvin og kaffe til Disney som vi ikke rigtig ser, men den skal køre i baggrunden.
Andesteg
Flæskesteg (ikke altid vi får det, men i år gør vi)
Rødkål og sovs
Brune og hvide kartofler
Plums røde julesalat
Syltede asier
Nogle gange waldorfsalat, men ikke i år da jeg ikke bryder mig om det og det er mig der er vært
Vi drikker div juleøl til maden
Risalamande med kirsebærsovs og jordbærsovs. I år skal vi også have solbær i rom til. Ofte danser vi om juletræet før vi får dessert fordi alle er så mætte.
Konfekt og chokolade, portvin og baileys til gaveoppakning.
Julemorgen får vi sønderjydske kålpølser stegt som man gør på Fanø samt kaffe(punch) og brød.
Andesteg
Flæskesteg (ikke altid vi får det, men i år gør vi)
Rødkål og sovs
Brune og hvide kartofler
Plums røde julesalat
Syltede asier
Nogle gange waldorfsalat, men ikke i år da jeg ikke bryder mig om det og det er mig der er vært
Vi drikker div juleøl til maden
Risalamande med kirsebærsovs og jordbærsovs. I år skal vi også have solbær i rom til. Ofte danser vi om juletræet før vi får dessert fordi alle er så mætte.
Konfekt og chokolade, portvin og baileys til gaveoppakning.
Julemorgen får vi sønderjydske kålpølser stegt som man gør på Fanø samt kaffe(punch) og brød.
0
Re: Hvad spiser du juleaften?
Mani skrev:Det har jeg da ikke indtryk af. De steder jeg kender, hvor man spiser flere slags kød juleaften er det fordi man har haft forskellige traditioner i familierne og istedet for at enes om en har man videreført begge.
Hvorfor mener du det er særligt jysk? Du må da have en grund til at mene det er det siden du skriver det i tråden.
Absolut uvidenskabelig hearsay.
Hovedsaglig fra Debatten.net - hvor mange jyske debattører siger de også skal have medister og flæskesteg ud over anden/gåsen.
Og jeg mener også der var en der engang skrev sådan mere generelt at det brugte man i Jylland, men om det var her eller et andet sted, kan jeg desværre ikke huske.
Jeg har aldrig hørt om andet (som tradition) end at spise enten gås eller and. Men det er selvfølgelig også begrænset hvor mange familier jeg har holdt jul med.
Senest rettet af dgd2007 17. dec 2018, 18:32, rettet i alt 1 gang.
0
Re: Hvad spiser du juleaften?
Mani skrev:[...]
Hvorfor mener du det er særligt jysk? Du må da have en grund til at mene det er det siden du skriver det i tråden.
Hmm ... prøvede lige at søge lidt.
Det var ikke voldsomt videnskabeligt hvad jeg kunne finde, men det tyder dog på at der er regionale forskelle:
Senest rettet af dgd2007 18. dec 2018, 00:03, rettet i alt 1 gang.
0
- Honningprut
- Indlæg: 980
- Tilmeldt: 7. sep 2015, 10:17
- Kort karma: 143
- Likede indlæg: 1906
Re: Hvad spiser du juleaften?
Vi skal have kalkun, kartofler, brune kartofler, gammeldags hvidkål, franske kartofler, rødkål og sovs.
0
Jeg sætter nutids-r som det passer mig
-
- Midlertidigt udelukket efter eget ønske
- Indlæg: 5320
- Tilmeldt: 18. feb 2018, 11:09
- Kort karma: 257
- Likede indlæg: 6680
Re: Hvad spiser du juleaften?
dgd2007 skrev:Mani skrev:[...]
Hvorfor mener du det er særligt jysk? Du må da have en grund til at mene det er det siden du skriver det i tråden.
Hmm ... prøvede lige at søge lidt.
Det var ikke voldsomt videnskabeligt hvad jeg kunne finde, men det tyder dog på at der er regionale forskelle:https://www.berlingske.dk/det-sunde-liv/det-spiser-danskerne-juleaften
https://dbrs.dk/videbaek/Hvad-spiser-vi ... kel/169678
Men den artikel peger da i den modsatte retning af din da Sydjylland er der, hvor færrest får svin.
Ellers er egns forskellene vidst så små, at jeg ikke rigtig ser noget belæg for at kalde noget en jysk eller sjællandsk tradition.
2
- POCKETKITTEN
- Indlæg: 5648
- Tilmeldt: 28. dec 2015, 18:47
- Kort karma: 1488
- Likede indlæg: 22961
Re: Hvad spiser du juleaften?
Hvide og franske kartofler, sovs, rødkål. Min mor laver nogle gange kyllingebryst til mig, men ellers ikke kød.
I år skal vi have takeout, fordi værterne arbejder på dagen. Ved ikke, om det er julemad.
I år skal vi have takeout, fordi værterne arbejder på dagen. Ved ikke, om det er julemad.
0
Man kan godt være dum, selvom man har en høj IP.
- DetSorteCirkus
- Indlæg: 21958
- Tilmeldt: 12. aug 2015, 18:07
- Kort karma: 2515
- Likede indlæg: 59559
Re: Hvad spiser du juleaften?
1234 skrev:DetSorteCirkus skrev:Jeg kan ikke rigtig se anden forklaring på det med det jyske, end at dgd laver en association til landet, og det er for såvidt rigtig nok, at man der i gamle dage spiste flere kødretter til jul, fordi man lige havde slagtet, men dels var det en anden menu end i dag og dels spiste man også meget kød andre steder på landet end lige i Jylland.
Men det giver jo ikke mening at relatere til i dag. Jeg i hvert fald ikke set det som forklaring til flere kødretter. Som regel er det fordi man bliver mange eller fordi man ikke kan blive enig. Det er i hvert fald de årsager jeg har mødt.dgd2007 skrev:And med det hele.
Ikke nogen jydeting såsom flæskesteg og medister.
Risengrød (og risalamande, afhængigt af i hvilken gren af familien det foregår).
Hvorfor er det en jyde ting?
På mit arbejde var det primært jyderne der skulle have and og sjællænderne, der skulle have flæskesteg.
Jeg ville dog ikke udlede nogle antagelse ud fra så spinkelt et grundlag.
Traditionelt har vi spist gås, men i år er vi hos min søster og hendes mand. De vil hellere have kalkun, så det får vi.
Jeg er egentlig ligeglad bare det er ordentligt tilberedt og fjerkræ ikke svinekød er jeg glad.
Det er jo faktisk også det, jeg skriver. At det ikke giver mening og slet ikke i dag.
0
Re: Hvad spiser du juleaften?
Vi bliver kun fire i år og skipper dermed anden, da tre af os foretrækker flæskesteg. Egentlig kan jeg godt lide and, men har siden jeg var lille altid bedre kunnet lide flæskesteg. Ellers har vi plejet at få begge dele.
Af tilbehør er der sovs, hvide og brune kartofler (kan ikke så godt lide de brune), asier, ribsgelé (vigtigt!) og rødkål. Vi har aldrig haft tradition for at spise chips til. Til gengæld køber min far altid ekstra svær.
Til dessert er der risalamande med kirsebærsovs, som min fars nabo altid laver. Ind i mellem får vi småkager og konfekt. Sikke et ædegilde!
Af tilbehør er der sovs, hvide og brune kartofler (kan ikke så godt lide de brune), asier, ribsgelé (vigtigt!) og rødkål. Vi har aldrig haft tradition for at spise chips til. Til gengæld køber min far altid ekstra svær.
Til dessert er der risalamande med kirsebærsovs, som min fars nabo altid laver. Ind i mellem får vi småkager og konfekt. Sikke et ædegilde!
0
Re: Hvad spiser du juleaften?
Flæskesteg
Andebryst
Sovs
Brune og hvide kartofler og selvfølgelig franske
Æbler med ribsgele
Rødkålssalat med nødder og appelsin (og kogt rødkål til min mor )
Ris a la mande med kirsebærssovs og hindbærsovs
Jeg har fået en vingave fra den lokale fodboldklub. Den regner jeg med at sætte på bordet sammen med et par specialøl til min mand, isvand til mig og sodavand til ungerne.
Senere er der konfekt, kaffe, slik og frugt i rå mængder og hvis min moster har bagt, småkager.
1. Juledag er der rester galore, mere slik, frugt og andet guf Nå ja, også pizza til aftensmad og frugtsalat til dessert. Tradition.
Andebryst
Sovs
Brune og hvide kartofler og selvfølgelig franske
Æbler med ribsgele
Rødkålssalat med nødder og appelsin (og kogt rødkål til min mor )
Ris a la mande med kirsebærssovs og hindbærsovs
Jeg har fået en vingave fra den lokale fodboldklub. Den regner jeg med at sætte på bordet sammen med et par specialøl til min mand, isvand til mig og sodavand til ungerne.
Senere er der konfekt, kaffe, slik og frugt i rå mængder og hvis min moster har bagt, småkager.
1. Juledag er der rester galore, mere slik, frugt og andet guf Nå ja, også pizza til aftensmad og frugtsalat til dessert. Tradition.
0
I don't think I get enough credit for doing all of this unmedicated.