Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Vi elsker alle kage, men man kan også spise andet. Hvis du kigger herind, kan du måske få inspiration til aftensmaden eller lære glæden ved cognac.
Brugeravatar
FormerlyKnownAs
Indlæg: 13017
Tilmeldt: 6. sep 2017, 07:02
Kort karma: 2860
Likede indlæg: 28063

Re: Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Indlægaf FormerlyKnownAs » 15. apr 2019, 02:10

Vi får iøvrigt altid 2-3 slags grønsags”retter” til maden. F.eks. får vi af og til små oksebøffer (minifrikadellestørrelse), der får vi en blandet salat, bagt græskar eller lign. og dampet broccoli og blomkål til.
1
Brugeravatar
ina
Indlæg: 2171
Tilmeldt: 9. sep 2015, 12:01
Kort karma: 391
Likede indlæg: 3050

Re: Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Indlægaf ina » 15. apr 2019, 05:06

FormerlyKnownAs skrev:
ina skrev:Jeg er gift med en kræsen mand, som er vokset op på landet. ;) Han elsker kød og hader (de fleste) grøntsager og er generelt bare skide kræsen. Vi får kød til alle retter herhjemme (risengrød undtaget) og jeg vil egentlig gerne skære ned, til en start med en kødfri dag om ugen.

Hvordan gør jeg lige det uden han lægger alt for meget mærke til det? :lol: Normalt når vi får suppe fx, så er der kødboller eller bacon til. Men det er jo i hvert fald et sted jeg kan starte, omend jeg tror han kommer til at mangle noget. Jeg tænker ikke at jeg skal prøve de der erstatninger for kød (dem kan jeg købe til mig selv og børnene, hvis jeg får lyst), men kunne der være andre tips til almindelige gammeldanske retter, som jeg kan lave om på en måde?

Disclaimer: jeg prøver ikke på at snyde ham ;) og jeg kan da også bare sige at jeg tænker vi skal prøve en kødfri dag, så derfor er der ikke bacon til tomatsuppen. Men suppe en gang om ugen bliver lidt kedeligt og ved ikke lige hvad jeg ellers skal finde på af retter, uden han bliver for skeptisk på forhånd.



Prøv den her opskrift som jeg også har lagt i “Ugens nye ret” på enchilladas. Den er såååå god

https://www.valdemarsro.dk/vegetar-enchiladas/


Tak, den vil jeg prøve. Kan se at hun foreslår man kan servere det med nachos, det kunne måske gøre det lidt lettere for ham :lol:
0
Brugeravatar
FormerlyKnownAs
Indlæg: 13017
Tilmeldt: 6. sep 2017, 07:02
Kort karma: 2860
Likede indlæg: 28063

Re: Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Indlægaf FormerlyKnownAs » 15. apr 2019, 05:14

ina skrev:
FormerlyKnownAs skrev:
ina skrev:Jeg er gift med en kræsen mand, som er vokset op på landet. ;) Han elsker kød og hader (de fleste) grøntsager og er generelt bare skide kræsen. Vi får kød til alle retter herhjemme (risengrød undtaget) og jeg vil egentlig gerne skære ned, til en start med en kødfri dag om ugen.

Hvordan gør jeg lige det uden han lægger alt for meget mærke til det? :lol: Normalt når vi får suppe fx, så er der kødboller eller bacon til. Men det er jo i hvert fald et sted jeg kan starte, omend jeg tror han kommer til at mangle noget. Jeg tænker ikke at jeg skal prøve de der erstatninger for kød (dem kan jeg købe til mig selv og børnene, hvis jeg får lyst), men kunne der være andre tips til almindelige gammeldanske retter, som jeg kan lave om på en måde?

Disclaimer: jeg prøver ikke på at snyde ham ;) og jeg kan da også bare sige at jeg tænker vi skal prøve en kødfri dag, så derfor er der ikke bacon til tomatsuppen. Men suppe en gang om ugen bliver lidt kedeligt og ved ikke lige hvad jeg ellers skal finde på af retter, uden han bliver for skeptisk på forhånd.



Prøv den her opskrift som jeg også har lagt i “Ugens nye ret” på enchilladas. Den er såååå god

https://www.valdemarsro.dk/vegetar-enchiladas/


Tak, den vil jeg prøve. Kan se at hun foreslår man kan servere det med nachos, det kunne måske gøre det lidt lettere for ham :lol:


Det havde eg ikke engang set :lol: Vi fik, surprise, salat til. Det er en tung ret. Der var til 2 dage til os 3. Barnet spiste mest.
0
Brugeravatar
ina
Indlæg: 2171
Tilmeldt: 9. sep 2015, 12:01
Kort karma: 391
Likede indlæg: 3050

Re: Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Indlægaf ina » 15. apr 2019, 05:17

FormerlyKnownAs skrev:
ina skrev:
FormerlyKnownAs skrev:
ina skrev:Jeg er gift med en kræsen mand, som er vokset op på landet. ;) Han elsker kød og hader (de fleste) grøntsager og er generelt bare skide kræsen. Vi får kød til alle retter herhjemme (risengrød undtaget) og jeg vil egentlig gerne skære ned, til en start med en kødfri dag om ugen.

Hvordan gør jeg lige det uden han lægger alt for meget mærke til det? :lol: Normalt når vi får suppe fx, så er der kødboller eller bacon til. Men det er jo i hvert fald et sted jeg kan starte, omend jeg tror han kommer til at mangle noget. Jeg tænker ikke at jeg skal prøve de der erstatninger for kød (dem kan jeg købe til mig selv og børnene, hvis jeg får lyst), men kunne der være andre tips til almindelige gammeldanske retter, som jeg kan lave om på en måde?

Disclaimer: jeg prøver ikke på at snyde ham ;) og jeg kan da også bare sige at jeg tænker vi skal prøve en kødfri dag, så derfor er der ikke bacon til tomatsuppen. Men suppe en gang om ugen bliver lidt kedeligt og ved ikke lige hvad jeg ellers skal finde på af retter, uden han bliver for skeptisk på forhånd.



Prøv den her opskrift som jeg også har lagt i “Ugens nye ret” på enchilladas. Den er såååå god

https://www.valdemarsro.dk/vegetar-enchiladas/


Tak, den vil jeg prøve. Kan se at hun foreslår man kan servere det med nachos, det kunne måske gøre det lidt lettere for ham :lol:


Det havde eg ikke engang set :lol: Vi fik, surprise, salat til. Det er en tung ret. Der var til 2 dage til os 3. Barnet spiste mest.


Tænker også en salat er mest oplagt :D
0
StripesAddict
Indlæg: 1098
Tilmeldt: 2. sep 2015, 15:58
Kort karma: 128
Likede indlæg: 1046

Re: Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Indlægaf StripesAddict » 15. apr 2019, 09:17

ina skrev:Tak for forslag, tager det hele til mig. :gogo:

Måske en god ide at starte med at nedsætte forbruget i den enkelte ret lidt :)


I så fald kan brændende kærlighed, cabonara o.l. hvor mængden af kød er mindre, jo også være en mulighed :) Ligesom kødboller og frikadeller kan laves med havregryn og løg i for at strække kødet længere.

Er det af klimahensyn kan en mulighed også være at udskifte okse- og lammekød med svinekød eller endnu bedre kylling. Det er i sig selv vil gøre en forskel.
1
Brugeravatar
ina
Indlæg: 2171
Tilmeldt: 9. sep 2015, 12:01
Kort karma: 391
Likede indlæg: 3050

Re: Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Indlægaf ina » 15. apr 2019, 10:38

StripesAddict skrev:
ina skrev:Tak for forslag, tager det hele til mig. :gogo:

Måske en god ide at starte med at nedsætte forbruget i den enkelte ret lidt :)


I så fald kan brændende kærlighed, cabonara o.l. hvor mængden af kød er mindre, jo også være en mulighed :) Ligesom kødboller og frikadeller kan laves med havregryn og løg i for at strække kødet længere.

Er det af klimahensyn kan en mulighed også være at udskifte okse- og lammekød med svinekød eller endnu bedre kylling. Det er i sig selv vil gøre en forskel.


Tak, det er gode ideer. :gogo: Planen må være at bruge færre mængder, helst kylling og så engang imellem lige proppe en kødfri ret ind :D Tænker at jeg prøver de opskrifter på enchiladas og vegetarlasagne :gogo:
2
godtnavn
Indlæg: 11159
Tilmeldt: 4. jan 2016, 13:47
Kort karma: 1104
Likede indlæg: 12978

Re: Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Indlægaf godtnavn » 15. apr 2019, 11:54

Vegetarpizza kan også laves ret lækkert, f.eks. kartoffelpizza eller en med stegt aubergine og svampe er hit herhjemme :)
1
HappyHippo
Indlæg: 2538
Tilmeldt: 13. aug 2015, 13:16
Kort karma: 171
Likede indlæg: 4394

Re: Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Indlægaf HappyHippo » 15. apr 2019, 13:52

ina skrev:Jeg er gift med en kræsen mand, som er vokset op på landet. ;) Han elsker kød og hader (de fleste) grøntsager og er generelt bare skide kræsen. Vi får kød til alle retter herhjemme (risengrød undtaget) og jeg vil egentlig gerne skære ned, til en start med en kødfri dag om ugen.

Hvordan gør jeg lige det uden han lægger alt for meget mærke til det? :lol: Normalt når vi får suppe fx, så er der kødboller eller bacon til. Men det er jo i hvert fald et sted jeg kan starte, omend jeg tror han kommer til at mangle noget. Jeg tænker ikke at jeg skal prøve de der erstatninger for kød (dem kan jeg købe til mig selv og børnene, hvis jeg får lyst), men kunne der være andre tips til almindelige gammeldanske retter, som jeg kan lave om på en måde?

Disclaimer: jeg prøver ikke på at snyde ham ;) og jeg kan da også bare sige at jeg tænker vi skal prøve en kødfri dag, så derfor er der ikke bacon til tomatsuppen. Men suppe en gang om ugen bliver lidt kedeligt og ved ikke lige hvad jeg ellers skal finde på af retter, uden han bliver for skeptisk på forhånd.


Ellers kan du prøve at skifte hakket oksekød ud med naturli hakket olign erstatninsprodukter. Jeg synes de er ok, hvis det er krydret, fx til tacos, kødsauce osv.
0
StripesAddict
Indlæg: 1098
Tilmeldt: 2. sep 2015, 15:58
Kort karma: 128
Likede indlæg: 1046

Re: Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Indlægaf StripesAddict » 15. apr 2019, 14:23

ina skrev:
StripesAddict skrev:
ina skrev:Tak for forslag, tager det hele til mig. :gogo:

Måske en god ide at starte med at nedsætte forbruget i den enkelte ret lidt :)


I så fald kan brændende kærlighed, cabonara o.l. hvor mængden af kød er mindre, jo også være en mulighed :) Ligesom kødboller og frikadeller kan laves med havregryn og løg i for at strække kødet længere.

Er det af klimahensyn kan en mulighed også være at udskifte okse- og lammekød med svinekød eller endnu bedre kylling. Det er i sig selv vil gøre en forskel.


Tak, det er gode ideer. :gogo: Planen må være at bruge færre mængder, helst kylling og så engang imellem lige proppe en kødfri ret ind :D Tænker at jeg prøver de opskrifter på enchiladas og vegetarlasagne :gogo:


Nu ved jeg jo ikke hvad det er for nogle grøntsager han ikke kan lide, men sidst jeg lavede moussaka udskiftede jeg kødet i kødsovsen med røde linser og champignon. Mine gæster bemærkede ikke det manglende kød :)
0
Brugeravatar
ina
Indlæg: 2171
Tilmeldt: 9. sep 2015, 12:01
Kort karma: 391
Likede indlæg: 3050

Re: Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Indlægaf ina » 15. apr 2019, 16:32

StripesAddict skrev:
ina skrev:
StripesAddict skrev:
ina skrev:Tak for forslag, tager det hele til mig. :gogo:

Måske en god ide at starte med at nedsætte forbruget i den enkelte ret lidt :)


I så fald kan brændende kærlighed, cabonara o.l. hvor mængden af kød er mindre, jo også være en mulighed :) Ligesom kødboller og frikadeller kan laves med havregryn og løg i for at strække kødet længere.

Er det af klimahensyn kan en mulighed også være at udskifte okse- og lammekød med svinekød eller endnu bedre kylling. Det er i sig selv vil gøre en forskel.


Tak, det er gode ideer. :gogo: Planen må være at bruge færre mængder, helst kylling og så engang imellem lige proppe en kødfri ret ind :D Tænker at jeg prøver de opskrifter på enchiladas og vegetarlasagne :gogo:


Nu ved jeg jo ikke hvad det er for nogle grøntsager han ikke kan lide, men sidst jeg lavede moussaka udskiftede jeg kødet i kødsovsen med røde linser og champignon. Mine gæster bemærkede ikke det manglende kød :)


Det er nemmere at remse op hvad han kan li :genert: (kartofler, gulerødder, agurk, ærter og tomat)
0
StripesAddict
Indlæg: 1098
Tilmeldt: 2. sep 2015, 15:58
Kort karma: 128
Likede indlæg: 1046

Re: Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Indlægaf StripesAddict » 16. apr 2019, 08:02

ina skrev:
StripesAddict skrev:
ina skrev:
StripesAddict skrev:
ina skrev:Tak for forslag, tager det hele til mig. :gogo:

Måske en god ide at starte med at nedsætte forbruget i den enkelte ret lidt :)


I så fald kan brændende kærlighed, cabonara o.l. hvor mængden af kød er mindre, jo også være en mulighed :) Ligesom kødboller og frikadeller kan laves med havregryn og løg i for at strække kødet længere.

Er det af klimahensyn kan en mulighed også være at udskifte okse- og lammekød med svinekød eller endnu bedre kylling. Det er i sig selv vil gøre en forskel.


Tak, det er gode ideer. :gogo: Planen må være at bruge færre mængder, helst kylling og så engang imellem lige proppe en kødfri ret ind :D Tænker at jeg prøver de opskrifter på enchiladas og vegetarlasagne :gogo:


Nu ved jeg jo ikke hvad det er for nogle grøntsager han ikke kan lide, men sidst jeg lavede moussaka udskiftede jeg kødet i kødsovsen med røde linser og champignon. Mine gæster bemærkede ikke det manglende kød :)


Det er nemmere at remse op hvad han kan li :genert: (kartofler, gulerødder, agurk, ærter og tomat)


:lol: så er det måske nemmere at starte med at skære ned for kødet. Hvis han kan lide linser og bønner kan det også være en del af at skære ned på kødet.
0
Brugeravatar
Pandesteg
Indlæg: 13013
Tilmeldt: 19. sep 2015, 16:43
Kort karma: 1557
Likede indlæg: 21767

Re: Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Indlægaf Pandesteg » 16. apr 2019, 08:36

ina skrev:
StripesAddict skrev:
ina skrev:
StripesAddict skrev:
ina skrev:Tak for forslag, tager det hele til mig. :gogo:

Måske en god ide at starte med at nedsætte forbruget i den enkelte ret lidt :)


I så fald kan brændende kærlighed, cabonara o.l. hvor mængden af kød er mindre, jo også være en mulighed :) Ligesom kødboller og frikadeller kan laves med havregryn og løg i for at strække kødet længere.

Er det af klimahensyn kan en mulighed også være at udskifte okse- og lammekød med svinekød eller endnu bedre kylling. Det er i sig selv vil gøre en forskel.


Tak, det er gode ideer. :gogo: Planen må være at bruge færre mængder, helst kylling og så engang imellem lige proppe en kødfri ret ind :D Tænker at jeg prøver de opskrifter på enchiladas og vegetarlasagne :gogo:


Nu ved jeg jo ikke hvad det er for nogle grøntsager han ikke kan lide, men sidst jeg lavede moussaka udskiftede jeg kødet i kødsovsen med røde linser og champignon. Mine gæster bemærkede ikke det manglende kød :)


Det er nemmere at remse op hvad han kan li :genert: (kartofler, gulerødder, agurk, ærter og tomat)


Vi laver chili sin carne med jævne mellemrum (opskriften er også fra Valdemarsro) og der er alle grøntsagerne revet og simret med i retten og jeg synes ikke, at man kan smage de forskellige grøntsager, så den opskrift kunne I jo prøve. Opskriften fra samme blog på vegetarlasagne er også rigtig lækker.
0
Don’t drink the Kool-Aid! :deer:
Brugeravatar
Fru Himmelblå
Indlæg: 2950
Tilmeldt: 20. dec 2015, 16:58
Kort karma: 277
Likede indlæg: 8320

Re: Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Indlægaf Fru Himmelblå » 16. apr 2019, 09:27

ina skrev:
StripesAddict skrev:
ina skrev:
StripesAddict skrev:
ina skrev:Tak for forslag, tager det hele til mig. :gogo:

Måske en god ide at starte med at nedsætte forbruget i den enkelte ret lidt :)


I så fald kan brændende kærlighed, cabonara o.l. hvor mængden af kød er mindre, jo også være en mulighed :) Ligesom kødboller og frikadeller kan laves med havregryn og løg i for at strække kødet længere.

Er det af klimahensyn kan en mulighed også være at udskifte okse- og lammekød med svinekød eller endnu bedre kylling. Det er i sig selv vil gøre en forskel.


Tak, det er gode ideer. :gogo: Planen må være at bruge færre mængder, helst kylling og så engang imellem lige proppe en kødfri ret ind :D Tænker at jeg prøver de opskrifter på enchiladas og vegetarlasagne :gogo:


Nu ved jeg jo ikke hvad det er for nogle grøntsager han ikke kan lide, men sidst jeg lavede moussaka udskiftede jeg kødet i kødsovsen med røde linser og champignon. Mine gæster bemærkede ikke det manglende kød :)


Det er nemmere at remse op hvad han kan li :genert: (kartofler, gulerødder, agurk, ærter og tomat)


Jeg tror, jeg ville starte med, at få udvidet hans grøntsagsrepetoire. Det er rigtig svært, at få indført mindre kød eller vegetarisk, hvis han egentlig ikke bryder sig om grøntsager. Så jeg tror, det vil give mening, hvis du forsøger at tilberede flere forskellige grøntsager stille og roligt og dermed får lavet et skel hvor i går fra, at grøntsager er en dødssyg ting der skal spises, fordi det er sundt, til at det er noget man nyder, fordi det smager godt.

F.eks. kan du udskifte kartoflerne med søde kartofler. Derfra kan man igen udskifte til forskellige græskar. Flere af dem minder i konsistens og smag af søde kartofler.

Champignoner vil også være godt at få indført, da de tilføjer en fantastisk umamismag og dermed kan bruges i mange retter i stedet for kød.

Det jeg selv har oplevet fra nær familie er, at hopper man direkte til linser, kikærter og bønner, er der mange det står af.
En anden ting jeg synes er vigtig er, at man ikke laver "tilbehør til kød" nu bare som fuld ret. Men sørger for at lave retter hvor kødet ikke giver mening.
1
Vir prudens non contra ventum mingit
Brugeravatar
ina
Indlæg: 2171
Tilmeldt: 9. sep 2015, 12:01
Kort karma: 391
Likede indlæg: 3050

Re: Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Indlægaf ina » 16. apr 2019, 10:04

StripesAddict skrev:
ina skrev:Det er nemmere at remse op hvad han kan li :genert: (kartofler, gulerødder, agurk, ærter og tomat)


:lol: så er det måske nemmere at starte med at skære ned for kødet. Hvis han kan lide linser og bønner kan det også være en del af at skære ned på kødet.


Det kan godt være at den bedste plan er at skære ned på kødet i enkelte retter, fx når vi får kødsovs eller frikadeller. Og stoppe med at servere bacon eller kødboller, når vi får suppe.

Jeg ved ikke med linser, men bønner kan han ikke.

Tak for hjælpen :)
1
Brugeravatar
ina
Indlæg: 2171
Tilmeldt: 9. sep 2015, 12:01
Kort karma: 391
Likede indlæg: 3050

Re: Den kødfrie tråd: Vegetarisk og vegansk mad

Indlægaf ina » 16. apr 2019, 10:08

Pandesteg skrev:
ina skrev:Det er nemmere at remse op hvad han kan li :genert: (kartofler, gulerødder, agurk, ærter og tomat)


Vi laver chili sin carne med jævne mellemrum (opskriften er også fra Valdemarsro) og der er alle grøntsagerne revet og simret med i retten og jeg synes ikke, at man kan smage de forskellige grøntsager, så den opskrift kunne I jo prøve. Opskriften fra samme blog på vegetarlasagne er også rigtig lækker.


Lyder som om valdemarsro (også) er god, når det drejer sig om kødfri retter. Tænker jeg prøver at lave en af dem engang imellem og ser hvad han siger. Hvis jeg præsenterer det som “en ny opskrift på lasagne” fx og ikke vegetarlasagne, så går det måske bedre. :D
0

Tilbage til "Mad og drikke"