Forskellen på EU og EØS (DK og Norge) ex.

Hvad sker der lige for verden?! Diskutér det her!
Brugeravatar
Dane
Indlæg: 1519
Tilmeldt: 23. sep 2018, 04:56
Kort karma: 34
Likede indlæg: 996

Forskellen på EU og EØS (DK og Norge) ex.

Indlægaf Dane » 26. maj 2019, 08:30

Det er sjældent at medierne opridser forskellene på et EU medlemskab og et ditto EØS samarbejde så jeg har fundet denne liste frem så man selv kan danne sig et overblik.
Listen er lavet af en EU modstander så jeg afventer selvfølgelig en reaktion fra EU tilhængerne ;)

Her er forskellene mellem EU og EØS:

Vetoretten:
EØS-landet uden for EU har en principiel vetoret, som landet selv har magt over. Vetoretten kan bruges for alle nye retsakter og betyder, at retsakten ikke gælder for noget EFTA-land i EØS (jf. artikel 102 i EØS-aftalen).

Undtagelser inden for det indre marked:
EØS dækker over EU’s indre marked, men fiskeri- og landbrugspolitikken er i høj grad uden for EØS-aften. Det samme gælder skatte- og afgiftspolitik.

EØS dækker ikke EU’s fælles udenrigspolitik:
EØS-landet uden for EU står frit i forhold til EU’s udenrigspolitik og kan samarbejde direkte med andre lande og internationale organisationer.
Norge har ved forskellige lejligheder rejst sager for Danmark og Sverige i FN (jf. udtalelse fra den tidligere norske udenrigsminister Knut Vollebæk og sagen om Basel-konventionen).
Norge og Island følger heller ikke EU’s terrorliste, og Norge bruger sin frihed til at fremme fredsforhandlinger forskellige steder i verden.

EØS dækker ikke EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik:
Norge har dog frivilligt tilsluttet sig et samarbejde med EU inden for sikkerheds- og forsvarspolitikken. Men det er ikke nødvendigt i henhold til EØS-aftalen.

EØS dækker ikke EU’s retlige politik:
EØS-landene uden for EU er ikke underlagt EU’s overstatslige retspolitik. Men Norge og Island har dog tilsluttet sig Schengen-aftalen mellemstatsligt og Norge og Island har også andre mellemstatslige aftaler inden for retspolitikken f.eks. ang. Europol.

EØS-lande står uden for EU’s toldunion (og den fælles handelspolitik):
EØS-landene uden for EU fastsætter selv toldsatser i samhandelen med resten af verden. Norge har således mulighed for at fastsætte lavere satser overfor fattige lande (f.eks. tekstiler, ris og bananer).

EØS-landene uden for EU kan i modsætning til Danmark selv indgå handelsaftaler med andre lande. De kan vælge at gøre det gennem EFTA eller selvstændigt.

EØS-lande er ikke med i EU’s økonomiske politik og den fælles valuta:
EØS-lande uden for EU har en selvstændig valutapolitik og en egen økonomisk politik.

EØS-lande uden for EU står uden for udviklingen af en stadigt snævrere union. Det er kun regler for det indre marked, som er relevante for EØS.

EØS-medlemsafgiften er mindre:
Hvis Norge var med i EU skulle de utvivlsomt betale mere til EU end de gør i dag.
Af og til sammenligner EU-tilhængere Norges EØS-bidrag med hvad mindre rige EU-lande betaler til EU. Dette er dog usagligt, da rige EU-medlemslande betaler mere til EU end fattige.
Norge betaler i øvrigt ikke for at være med i det indre marked. Derimod betaler Norge for deltagelse i EU’s program- og institutionssamarbejde og deltagelse i Schengen-aftalen samt bidrager Norge til social og økonomisk udligning i Europa gennem EØS-midlerne.
En stor del af det norske bidrag kommer tilbage til Norge gennem norsk deltagelse i projekter finansieret af de forskellige programmer.
Den norske tv-kanal NRK nåede i 2015 frem til at EØS koster Norge ca. 3,4 milliarder norske kroner per år (kilde: https://www.nrk.no/norge/norge-skal-bet ... 1.12464135 ).

Her er link til information om det norske bidrag til EU:
https://www.regjeringen.no/no/tema/euro ... /id684932/
Sammenlignes Danmark og Norges betalinger til EU, så er der ingen tvivl om at Danmark kan spare milliarder hvert år på at udskifte EU-medlemskabet med et EØS-medlemskab.
I forbindelse med den britiske folkeafstemning, så blev det norske bidrag også sammenlignet med det britske (på trods af at Norge har et langt højere BNP/capita) og konklusionen var at Norge betaler ca. 2/3 af hvad Storbritannien betaler/capita: https://fullfact.org/europe/norway-eu-payments/
Norge betaler derudover ca. 80 danske millioner kroner om året for at være medlem af EFTA
(kilde: http://www.efta.int/About-EFTA/Financia ... mation-748 ).

EØS-landet er ikke med i Euroatom:
Danmark støtter forskning i atomkraft gennem Euratom. EØS-lande uden for EU er ikke med i Euratom.

EØS-landet kan nemmere melde sig ud af EØS:
I henhold til aftalen, er det muligt med et års varsel at melde sig ud af EØS (artikel 127).

Det er muligt for et EØS-land at få særlige undtagelser fra EØS-aftalen:
Der gældre speciel vetoret for genmodificerede organismer mv. (artikel 74)

EØS-landet har mulighed for at vedtage foranstaltninger ved økonomiske, miljømæssige og samfundsmæssige problemer (artikel 112-114):

EØS er langt fra det samme som EU-medlemskab:
En af påstandene om EØS er at det er stort set det samme som at være med i EU.
Selv om EØS er omfattende og vokser, så er der dog stadigvæk en stor forskel. Der er lavet forskellige undersøgelser om hvor stor en andel af EU’s love, der bliver til norsk lov.
I den mest omfattende undersøgelse, som blev udført af Nei til EU og hvor der blev set på årene fra år 2000 til år 2014 var resultatet, at Norge havde indført 9 % af EU’s lovgivning
(kilde: https://www.dn.no/nyheter/politikkSamfu ... -norsk-lov).

Det norske udenrigsministerium er dog nået frem til at ca. en tredjedel af norsk lovgivning er påvirket af EU
(kilde: https://www.aftenposten.no/norge/i/lAyo ... eget-av-EU).

Ja der er en stor forskel mellem at være med i EU eller at være med i EØS-aftalen og jeg vil til enhver tid hellere vælge norske tilstande i Danmark.
Men allerhelst vil jeg vælge en relation til EU, der minder om den schweiziske, da det f.eks. vil betyde at EU-domstolens magt i Danmark ophører.
Ja til samarbejde og demokrati – Nej til EU-staten!

http://broch.dk/?p=1563
3
Well, opinions are like assholes. Everybody has one.'

Tilbage til "Politik, kultur og samfund"