Juki skrev:Sophies-mor skrev:fisken80 skrev:Sophies-mor skrev:Ud over at spatlen knak, mens jeg rørte i de brune kartofler, så der kom karamel ud over det hele -hvorfor må man ikke røre i sukkeret, mens det smelter? - var alt ok.
Vi har altid rørt o sukker uden problemer.
Min vært havde ved en fejl købt sour cream and onion chips, men det gik faktisk glimrende i spænd med maden. Serveres skulle det jo.
Desværre gik det mere galt første juledag. Et brækket håndled til en dreng i selskabet.
Ja, hvorfor må man ikke røre i sukkeret mens det smelter. Det gør min kæreste altid og hans brunede kartofler er da fine og vellykkede.
Så jeg undrer mig også.
Både min mormor, mine mostre, min mor og jeg har altid rørt i sukkeret, mens det smelter til kartoflerne (og det gør jeg fx også, når jeg skal lave brændte mandler eller andre former for karamel) og der har aldrig været problemer, der skyldes sukkeret.
Det har altid været pga kartoflerne, hvis de brunede kartofler ikke har været gode. Som fx. at de har været våde, der er brugt glaskartofler eller de måske har været kogt for længe til at begynde med.
Ifølge Arla:
Lidt om krystalisering
Hvis du rører i sukkeret, inden det er smeltet, klumper det og sukkeret krystaliserer. Det kan smeltes igen – det tager bare lidt længere tid, og det er svært at få alle klumper rørt ud.
https://www.arla.dk/opskrifter/artikler ... kartofler/
Det har jeg heller ikke oplevet, altså at der skulle komme klumper fordi man rør i sukkeret.