fisken80 skrev:Jeg tror ikke det er psykisk, men det er med udgangspunkt i, at det lyder ret meget som mig som barn. Ifølge min mor åd jeg alt som helt lille, men fra omkring 3-4 års alderen satte min kræsenhed ind og den har fulgt mig lige siden. Jeg er lidt mindre kræsen i dag end for 10 år siden, men der er stadig rigtig mange ting jeg ikke spiser.
Jeg synes som flere andre, at I skal lade være med at gøre et stort nummer ud af det, træk på skulderen og sig "nå". Det er jo ikke nogen katastrofe og han trives jo udmærket lyder det til.
Noget helt andet er den enorme opmærksomhed man som kræsen møder fra andre. Hver eneste gang jeg skal spise hos andre skal jeg høre om min kræsenhed. Og jeg forlanger altså på ingen måde særbehandling. Så sent som for nogle uger siden var jeg til aftensmad hos min farbror og tante, og her spiste jeg kød og brød. Det smagte dejligt, jeg blev mæt og så skulle man jo tro, at alle var glade, men nej - jeg skulle igen høre om, at jeg da også er så kræsen og at det da var en kedelig aftensmad jeg endte med at få. Nej, for mig er det ikke kedeligt, jeg holder af enkel mad.
Egentlig vil jeg bare sige med ovenstående, at omgivelserne også kan give kræsenhed for meget opmærksomhed, og det er faktisk megatrælst at høre på.
Det gør han, trives altså. Tror sådan set, du har ret. Men når du fortæller om eksemplet med at spise kød og brød, så håber jeg alligevel inderligt, at han ikke forbliver på den kombi - uden andre fødevarer - fremover.
Håber det er ok, jeg spørger i en tråd om emnet: Spiser du grønt, eller tager du kosttilskud for at sikre dig, at du er dækket ind af vitaminer/mineraler?
Forstår godt, du og Sunshine ikke orker at blive punket for kræsenhed. Og at netop denne fremgangsmåde ikke gør noget godt. Men når det er ens eget barn, forsøger man selvfølgelig at præge det i retning af mere alsidig kost. Det kan jo gøres på tusind måder, og jeg vil ikke presse ham overhovedet. Men omvendt gider jeg heller ikke, at han lader det fylde/gør det "interessant" ved middagsbordet i al fremtid. Det ER bare ikke med positivt fortegn, når man nævner det, man ikke kan lide. Særligt ikke, hvis det står på bordet og nogen har brugt tid på at forberede det. Det er sikkert åndssvagt, men det føles nemlig som et lillebitte mikroslag (selvfølgelig i bagatelgruppen, men alligevel), altså som en kritik af den tilberedte mad, kan du følge mig?
Som barn ville jeg helst ikke røre ost, ærter, majs og champignon. Jeg kunne (kan) simpelthen ikke klare konsistensen eller smagen af en kogt champignon i en gryderet, hvilke min mor lavede mange varianter af. Og da var barn i 1980'erne (født i 1983), så var opdragelsen nok mere oldschool. Man SKULLE spise op, og man kan i virkeligheden argumentere for, at børn ikke har styr på, hvor meget de kan spise, når de øser op. Det var forfærdeligt at sidde dér alene ved middagsbordet indtil kl. 21, nogle gange endda i længere tid, fordi man ikke måtte forlade bordet, før man havde spist op. Sådan skal det ALDRIG være for mine børn!!!